Prijavite se na Matičine ljetne programe

4 min čitanja

Tradicionalni ljetni programi obuhvaćaju dvije škole za učenje hrvatskog jezika i kulture, školu folklora, folklornu radionicu, kazališni seminar i volonterski program za mlade iz svijeta. Programi počinju 25. lipnja i traju do 15. kolovoza. Sudionici se prijavljuju, ovisno o početku programa, od 20. svibnja do kraja lipnja 

Hrvatska matica iseljenika i ove godine organizira svoje tradicionalne ljetne programe koji obuhvaćaju dvije škole za učenje hrvatskog jezika i kulture, školu folklora, folklornu radionicu, kazališni seminar i volonterski program za mlade iz svijeta. Programi počinju 25. lipnja i traju do 15. kolovoza. Sudionici se prijavljuju, ovisno o početku programa, od 20. svibnja do kraja lipnja.

Sveučilišna škola hrvatskog jezika i kulture namijenjena je mladeži hrvatskoga podrijetla i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o njoj, naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Sveučilišnu školu mogu pohađati i učitelji hrvatskoga kao drugog jezika koji se žele usavršavati u području ovladavanja tim jezikom sudjelujući u nastavi i pohađajući predmet koji je samo njima namijenjen. Škola se održava u Zagrebu od 25. lipnja do 22. srpnja, a rok za prijave je 20. svibnja. (www.facebook.com/sveucilisna.skola)

Na otočiću Galovcu (Školjić) i ovoga ljeta se od 2. do 10. srpnja održava seminar za voditelje kazališnih (dramskih) grupa koji djeluju izvan Hrvatske, zamišljen kao radionica za poduku onih koji žele proširiti i obogatiti svoje znanje, kao i za one koji tek žele osnovati kazališnu grupu; tijekom osmodnevnog učenja, stvaranja i druženja čut ćete mnogo korisnih savjeta i usvojiti praktična znanja koja možete lako primijeniti.  Seminar Stvaranje kazališta od osobite je koristi voditeljima iseljeničkih kazališnih grupa koje djeluju u bilingvalnomu jezičnom okružju i multikulturnim sredinama. Prijave se primaju do 15. lipnja.

HMI organizira Malu školu hrvatskoga jezika i kulture, a cilj joj je da djeca, uzrasta 9-16 godina, koja žive izvan Hrvatske, u zajedništvu s djecom iz različitih mjesta u Hrvatskoj, unaprijede svoje znanje hrvatskog jezika te upoznaju kulturnu i prirodnu baštinu kraja u kojemu borave. Škola se održava od 18. do 29. srpnja u Novom Vinodolskom, a rok za prijave je 23. svibanj. (www.facebook.com)

Dragovoljni program TASK FORCE u kojem mladi iz domovine i iseljeništva rade na zaštiti okoliša, obnavljajući zapuštene dijelove hrvatskoga prirodno-spomeničkog i kulturno-povijesnog prostora, s godinama se transformirao u ECO HERITAGE TASK FORCE. Ove godine od 24. srpnja do 13. kolovoza  mladi volonteri iz svijeta okupit će se u Šibeniku. Prijave se primaju do kraja lipnja.

Na Ljetnoj školi hrvatskoga folklora u Boriku u Zadru ovoga ljeta od 25. srpnja do 3. kolovoza podučavat će se plesovi, nošnje, pjesme i glazbala hrvatskoga DINARSKOGA PODRUČJA. Uz praktična plesna predavanja održat će se i predavanja o narodnim nošnjama i pjesmama  dinarskoga područja, te  predavanja o plesnom pismu – kinetografiji  i osnovama dječjega folklora. Uz to planirana su i teorijska predavanja o scenskoj primjeni folklora, metodologiji rada sa seoskim folklornim grupama i posebno s reproduktivnim ansamblima. Prijave se primaju do 15. lipnja.

Ovogodišnja, 14. po redu Hrvatska etnoriznica, radionica za izradu i rekonstrukciju hrvatskih narodnih nošnji i tradicijskih tekstilnih vještina održava se od 5. do 15. kolovoza u Pučišćima na Braču. Ovaj tradicionalni  program namijenjen je ljubiteljima hrvatskog tekstilnog rukotvorstva, posebice narodnih nošnji, njihove izrade, održavanja i primjene u folklornim društvima. Rok prijave sudionika je 15. lipnja.

Podijeli ovaj članak
Skip to content