Pjesnik Anton Leopold slavi 85. rođendan

1 min čitanja

Gradišćanskohrvatski pjesnik iz Frankave izdao je šest knjiga, a pjesme i danas objelodanjuje u antologijama, udžbenicima, Gradišćanskom kalendaru ili Hrvatskim novinama. Član je austrijskoga PEN-kluba i Društva hrvatskih književnika i dobitnik nagrada Theodor Kery (1982), Zaklade Lovre Karall (1992), i Metrona (2008)

Gradišćanskohrvatski pjesnik Anton Leopold iz Frankave slavi 85. rođendan. Objavio je bezbroj pjesama, i nekih knjiga, a dobitnik je nekoliko nagrada.
Pjesme je počeo pisati kao osamnaestogodišnjak, a danas njegova rukopisna zbirka obuhvaća više od 2.000 pjesama. Izdao je šest knjiga, a pjesme i danas objelodanjuje u antologijama, udžbenicima, Gradišćanskom kalendaru ili Hrvatskim novinama.
Pjesnik je član austrijssoga PEN-kluba i Društva hrvatskih književnika. Dobitnik je Nagrade Theodor Kery (1982) i Zaklade Lovre Karall (1992), a 2001. ljeta je dobio počasni znak Gradišća. Prije pet godina je povodom 80. rođendana primio prvu nagradu Metron Hrvatskoga centra u Beču.
Godine 2009. izašao je CD povodom osvajanja Metrona, nekoliko ljudi je čitalo pjesme od i o Antonu Leopoldu. Anton Leopold je bio zaposlen kao činovnik u Savezu za invalide u Beču.
(Hrvatska redakcija ORF-a)

Doznajte više http://www.zigh.at/hrv/knjizevnost/L/leopold_proza.html
i http://www.zigh.at/hrv/leksikon/L/leopold_anton.html

Podijeli ovaj članak
Skip to content