Pjesmarica Moravskih Hrvata

2 min čitanja

Savjet Hrvata u Češkoj izdao je pjesmaricu „Jačke moravskih Hrvatov“/Pjesme moravskih Hrvata. Na 34 stranice su tiskane stare moravske narodne, vjerske i božićne pjesme s notama. U Češkoj danas živi oko 1.800 Hrvata, a trećina ih se prigodom zadnjega popisa deklarirala pripadnicima narodne grupe Moravskih Hrvata

Savjet Hrvata u Češkoj izdao je pjesmaricu „Jačke moravskih Hrvatov“/Pjesme moravskih Hrvata. Na 34 stranice su tiskane stare moravske narodne, vjerske i božićne pjesme s notama. U Češkoj danas živi oko 1.800 Hrvata, a trećina ih se prigodom zadnjega popisa deklarirala pripadnicima narodne grupe Moravskih Hrvata.
Pjesmaricom namjeravaju ostaviti spomen na Moravske Hrvate, kaže Lenka Koprivova, potpredsjednica Savjeta Hrvata u Češkoj. Problem Hrvata u Češkoj je u tome što po iseljenju ne žive na okupu. Djeca nikada u školi nisu učila hrvatski jezik, a hrvatski se govorilo samo kod kuće. I sada u školi ne uče hrvatski. Današnji 40- godišnjaci i 50- godišnjaci još znaju, a mlađi poznaju hrvatski od doma ali teško se razgovaraju, jer im to više nije materinski jezik, kaže Koprivova.
U tri moravska sela, Frelištofu, Dobrom Polju i Preravi, je prije Drugoga svjetskoga rata živjelo oko 3.000 Hrvata. Komunisti su 1948. raselili Hrvate u sjevernu Češku a mnogi su i emigrirali. Hrvati u Češkoj se svako ljeto jedanput sastanu, i to na kiritofu u Frelištofu, koji je uvijek prve nedjelje u rujnu. Pripadnik narodne grupe moravskih Hrvata je i 82-godišnji Jozo Lavička, koji živi u Beču. Godine 2012. Lavička je odlikovan Nagradom Metron, koju dodjeljuje Hrvatski centar u Beču.
Cilj djelovanja Savjeta Hrvata u Češkoj je, da se povijest Moravskih Hrvata ne zaboravi. Autohtona manjina je priznata kao narodna grupa i od ove godine pod zaštitom Europske karte regionalnih i manjinskih jezika.
(Hrvatska redakcija ORF-a)

Podijeli ovaj članak
Skip to content