Pivaj, sine, da Hrvati žive

3 min čitanja

Naziv koncerta stih je iz bunjevačke budnice, a Zagrebački folklorni ansambl Dr. Ivana Ivančana u cijelosti ga je posvetio folklornim tradicijama Hrvata izvan domovine. Koncert u KD Lisinskoga se održava pod pokroviteljstvom zagrebačkoga gradonačelnika i u suorganizaciji HMI. Stručni voditelj mu je Stjepan Perko, glazbeni voditelj Marijan Makar, voditelj orkestra Marko First i asistent Ivan A. Ivančan

 

Hrvatska matica iseljenika i Zagrebački folklorni ansamblDr. Ivana Ivančana pozivaju na svečani koncert plesova i pjesama hrvatskih autohtonih manjina iz srednje i jugoistočne Europe te Hrvata iz Bosne i Hercegovine Pivaj, sine, da Hrvati žive. Koncert će se održati u nedjelju, 16. prosinca 2012. s početkom u 19.30 sati u KD Vatroslava Lisinskoga u Zagrebu.

 

Hrvatska tradicijska kultura je poput biserne ogrlice. Povijesna sudbina, u nekom trenutku, grubo ju je otrgnula i potrgala nit na kojoj su dragocjene kuglice bile nanizane. Uz veliki trud, uz izniman napor, biseri su ponovo okupljeni i nanizani na čvrstu strunu nacionalne, državne kulture.
Tako je svečani koncert Zagrebačkog folklornog ansambla dr. Ivana Ivančana, posvećen tradicijama Hrvata izvan domovine, poziv na zajedničko divljenje ovom rasutom biserju. To je doživljaj koji se ne propušta, napisao je u programskoj knjižici Marin Knezović, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika.


Naziv koncerta stih je iz bunjevačke budnice, koji je Zagrebački folklorni ansambl Dr. Ivana Ivančana u cijelosti posvetio folklornim tradicijama Hrvata izvan domovine.
Tako vrijedan etnološki, kulturološki i umjetnički kompleksan program do sada nismo imali prilike vidjeti na folklornoj sceni. Ideja mentora ansambla, Andrije Ivančana, o koncertu posvećenom Hrvatima izvan domovine, postoji već duži niz godina, no tek sada smo ga uspjeli programski zaokružiti.
Koncertom „Pivaj, sine, da Hrvati žive” pokušali smo objediniti folklorne tradicije gotovo svih Hrvata stare dijaspore, područja koja su Hrvati u različitim razdobljima svoje burne prošlosti nastanili, kao i ona na kojima žive oduvijek, samo su ih političko-povijesne granice odijelile od matične domovine. Gdje god bili, Hrvati su očuvali i stvorili bogato tradicijsko naslijeđe koje nam treba biti svjetionik u novodobnim stremljenjima, raznim integracijama i neizvjesnoj budućnosti, piše u popratnoj knjižici u ime Ansambla stručni voditelj Stjepan Perko.

Nedjeljni koncert u KD Lisinskoga se održava pod pokroviteljstvom zagrebačkoga gradonačelnika i u suorganizaciji HMI. Stručni voditelj koncerta je Stjepan Perko, glazbeni voditelj Marijan Makar, voditelj orkestra Marko First i asistent Ivan A. Ivančan.


Program

Podijeli ovaj članak
Skip to content