Pisac Skarmeta postaje član Čileanske akademije

2 min čitanja

Antonio Skármeta (rođen kao Esteban Antonio Skármeta Vranicic) jedan je od svjetski najpoznatijih čileanskih pisaca, a porijeklom je iz Bobovišća na otoku Braču

Iz splitske podružnice Hrvatske matice iseljenika stiže vijest o pozivu Alfreda Matusa Oliviera, direktora Čileanske akademije jezika na svečanost primanja u članstvo Antonija Skarmete, koje će se održati 8. svibnja u sjedištu Čileanskog instituta u Santiagu.

Odgovarajući na čestitke iz Splita, Skarmeta je napisao da je ponosan što je potomak tako velikog naroda kao što je hrvatski.

Antonio Skármeta (rođen kao Esteban Antonio Skármeta Vranicic) jedan je od svjetski najpoznatijih čileanskih pisaca, a porijeklom je iz Bobovišća na otoku Braču. Rođen je 1940. u Antofagasti. Po njegovoj noveli “Ardiente paciencia” ili “Žarka strpljivost” iz 1985. u Americi je 1994. snimljen Oskarom nagrađen film “Il postino” ili “Nerudin pismonoša”. Djela su mu prevođena na preko 30 svjetskih jezika. Izbjegao je iz Čilea u Argentinu, a zatim u Njemačku u vrijeme Pinočeova režima, da bi se 1989. vratio kako bi po svojim riječima: “Stvorio politički prostor za Slobodu.” Godine 2011. uručena mu je nagrada za latinoameričkog pisca godine na španjolskom jeziku. U nekoliko navrata posjetio je otok Brač i rodna Bobovišća, a motivi Brača iz priča njegovih predaka prisutni su u njegovim djelima. Na hrvatski jezik su mu do sada prevedena djela: Nerudin pismonoša, Pjesnikova svadba, Victorijin ples, Djevojčica i trombon i Dani duge.
(moj-otok.com)

Podijeli ovaj članak
Skip to content