Pinkovčanin Petar Jandrišić je pobjednik LINAKA

2 min čitanja

Nagrade literarnoga natjecanja Hrvatskoga akademskoga kluba ove godine su osvojili Pinkovčanin Petar Jandrišić, grupa Kacavida i Ljubica Čenar iz Dolnje Pulje. Do sada su se održala četiri natjecanja LINAK, i to 2002., 2004., 2010. i 2012. godine

U Hrvatskom centru u Beču su 21. ožujka navečer dodijeli nagrade literarnoga natjecanja Hrvatskoga akademskoga kluba, LINAK. Dobitnik je ove godine Pinkovčanin Petar Jandrišić, s pjesmicom “pokus:hokus”. Drugo mjesto je osvojila grupa Kacavida, a treće Ljubica Čenar iz Dolnje Pulje. Prve tri nagrade su vrijedne 400, 200 i 100 eura.
Sudjelovati su mogli autori ispod 35 godina, svaki s najviše tri pjesme, koje su trebale biti napisane na gradišćanskohrvatskom jeziku ili u nekom seoskom dijalektu.
Na LINAKU se, kazao je organizator Kristijan Karall, ovaj put natjecalo znatno manje mladih ljudi nego prije. U prvome natjecanju 2002. godine bilo je više od 50 sudionikov, a ove godine samo 11, koji su se natjecali s 22 pjesme. Najzastupljenije je južno i srednje Gradišće, a sjeverno je predstavljao jedan jedini pjesnik. 
Kao i prijašnjih godina, i ovaj put je izašao posebni broj Novoga glasa, časopisa Hrvatskoga akademskoga kluba, koji donosi sve tekste autora i kratki napis o motivaciji svakoga pojedinog sudionika. Do sada su se održala četiri natjecanja LINAK, i to 2002., 2004., 2010. i 2012. godine. (Hrvatska redakcija ORF-a)

Pogledajte fotografije s dodjele nagrada

Podijeli ovaj članak
Skip to content