Pedeset godina iskustava i susreta u jednoj knjizi

2 min čitanja

Tkanje fra Šitinih priča uvijek je uzajamno, isprepleteno nitima pri­manja i davanja, zauzete znatiželje i istinskog susretanja. Pritom se uvijek vraćao vlastitim korijenima, hrvatskim otis­cima na planetu, hrvatskim iseljenicima

 

Franjevački redovnik, misionar, hrvatski književnik, glazbe­nik, psiholog i sveučilišni profesor – fra Šimun Šito Ćorić – žanrovski različite tekstove, nastajale tijekom gotovo pola stoljeća, prikupio je u knjizi „Putokazi s jednog planeta“. (izdanje Kršćanske sadašnjosti)

S pravom možemo reći da je autor u svoje priče utkao cijelog sebe, svu širinu i dubinu svojih interesa, znanja i isku­stava, promatrajući i spoznajući svijet iz različitih kutova svoje znatiželje: kao misionar i hodočasnik, kao književnik koji putuje na međunarodne kongrese PEN-a, zatim kao čelni čovjek Hrvatskoga svjetskog kongresa koji se zauzi­ma za hrvatske zajednice širom svijeta, pa kao znanstvenik, glazbenik, putnik.

U susretu s ljudima i kulturama iz svih dijelova svijeta, od Novog Zelanda do Južne Afrike, Europe, Amerike, fra Šito je njegovao otvorenost, poniznost i prijateljstvo, dopustivši drugima i drukčijima da ga dotaknu i obogate. Tkanje fra Šitinih priča uvijek je uzajamno, isprepleteno nitima pri­manja i davanja, zauzete znatiželje i istinskog susretanja. Pritom se uvijek vraćao vlastitim korijenima, hrvatskim otis­cima na planetu, hrvatskim iseljenicima.

Možemo se složiti s Matom Kovačićem da su fra Šitine priče »putopisi dobrote koji do/nose nadu«. Namijenjeni su svima, poglavito onima koji žele znati nešto više o nama samima u tome dalekom svijetu.

https://fenix-magazin.de/

 

Tekst : Marin Marić

Foto: Fra Šito Šimun Ćorić

Fenix-magazin/MMD

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content