Pečuški kroatisti u posjetu Mohaču i Baji

3 min čitanja

U organizaciji Odjela za hrvatski jezik pri Institutu za narodnosne i strane jezike Visoke škole Eötvösa Józsefa u Baji, održani su Hrvatski dani i susret studenata. Gošća susreta bila je poznata spisateljica, profesorica na Katedri za noviju hrvatsku književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu Julijana Matanović

U organizaciji Odjela za hrvatski jezik pri Institutu za narodnosne i strane jezike Visoke škole Eötvösa Józsefa u Baji, 27. i 28. ožujka 2014. organizirani su Hrvatski dani i susret studenata. Gošća susreta bila je poznata spisateljica iz Hrvatske, profesorica na Katedri za noviju hrvatsku književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Julijana Matanović. Tako su i studenti pečuške kroatistike uz potporu Znanstvenoga zavoda Hrvata u Mađarskoj posjetili Baju a usput su se zaustavili i u Mohaču.
Pečuški su studenti i profesori Odsjeka te djelatnici Zavoda tijekom prijepodnevnog programa posjetili nedvano otvorene muzeje u Mohaču. U gradu koji se intezivno razvija zahvaljujući svjesnim ulaganjima u kulturne priredbe poput Pohoda bušara, nedavno je predana nova zgrada Muzeja Kanizsai Dorottya i otvoren izložbeni prostor koji predstavljaju i hrvatsku baštinu grada Mohača. U Muzeju bušara (Busóudvar) studenti su se mogli upoznati s karnevalskim ugođajem pohoda, s tradicionalnim krabuljama, velikim ogrtačima i neizostavnim bušarskim rekvizitima poput klepetaljki, kočija, topova itd. Posjećen je i Muzej Kanizsai Dorottya koji se nedavno preselio u novu zgradu gdje će biti izložena multikulturalna baština Mohača.
Glavni događaj dana uslijedio je u Baji, gdje su se sastali studenti i profesori kroatistike iz Sambotela, Pečuha i Baje. Tijekom popodnevnog programa, pred okupljenim je studentima i profesorima Julijana Matanović održala predavanje o nobelovcu Ivi Andriću, o njegovu utjecaju na suvremene autore, te o onim elementima bez kojih je nemoguće razumjeti autorovo stvaralaštvo. U drugom dijelu popodnevnog programa slijedio je razgovor s autoricom, koji je vodila Morana Plavac, lektorica na Odjelu za hrvatski jezik u Baji i ujedno jedna od glavnih organizatorica dvodnevnoga programa. Tijekom razgovora spisateljica je govorila o svojim prvim susretima s književnosti i literarnim stvaranjem, o najvažnijim temama njenih djela, o objavljenim knjigama i budućim planovima. Julijana Matanović je autorica brojnih knjiga, dobitnica mnogih nagrada, ali publiku je osvojila knjigom „Zašto sam vam lagala“ iz 1997. koja je do danas prodana u više od 50.000 primjeraka. U razgovor se uključila i publika koja je iskoristila mogućnost da postavi daljnja pitanja o autoričinom stvaralaštvu i suvremenoj književnoj zbilji.

Fotografije

Podijeli ovaj članak
Skip to content