PagArtFestival – 1.-14. kolovoza 2013.

3 min čitanja

1.-14. kolovoza, otok Pag, Crkva sv. Frane u Pagu (Franjevački trg, Pag)

Unatrag 14 godina PagArtFestival dovodi istaknute umjetnike iz Hrvatske i svijeta te prezentira ozbiljnu glazbu u ozbiljnoj izvedbi za ozbiljnu publiku, uz poneka umjetnička događanja druge vrste …

Ovoga ljeta u prvom planu je glazba Johannesa Brahmsa, na čak tri od šest koncerata: klavirski recital Lovre Pogorelića 1. i komorni koncerti 3. i 9. kolovoza. U komornim programima odabrali smo djela koja je Brahms napisao za violu (točnije, transkribirao) da bi unaprijedio violu kao pravi koncertni instrument. Imamo sreću da nam dolazi Andrei Gridchuk, jedan od najboljih ruskih i europskih violista, a posebno nam je drago i da ugošćujemo Felixa Korobova, violončelista i dirigenta (on je šef–dirigent moskovskog muzičkog teatra „Stanislavski“). Zajedno s ruskom violisticom Marijom Tepljakovom, proslavljenim violinistom Nikitom Boriso-Glebskim i Lovrom Pogorelićem izvest će Brahmsov klavirski kvartet posvećen Clari Schumann, Brahmsovoj prijateljici koja ga je i praizvela. Dosta rijetko se izvodi jer je jako zahtjevan za izvođače ali mi na našem festivalu njegujemo koncept zahtjevne muzičke literature i to naša publika prepoznaje i cijeni.

Tradicionalno ističemo zagrebačku gitarističku školu koja je već duže vrijeme međunarodno poznata kao sustavno najjača, te će na našem festivalu ponovno nastupiti Krešimir Bedek, višestruki pobjednik ponajboljih svjetskih gitarističkih natjecanja, kao i mladi gitarist Ivor Horvatić. To je još jedna od naših odrednica-predstavljanje odabranog mladog hrvatskog glazbenika.
Pozvali smo i pjesnika Zvonimira Baloga, najnagrađivanijeg hrvatskog pjesnika za djecu i mlade koji će mnogima osvježiti sjećanje na djetinjstvo.
Spomenimo još i pijanista Axella Lenarduzzija koji će nam donijeti dašak pariškog duha.

Organizator festivala je Umjetnička organizacija “Lovro&Nina” iz Zagreba. Utemeljitelj i umjetnički voditelj festivala je pijanist Lovro Pogorelić, porijeklom Pažanin.
(Nina Pogorelić – GSM + 385 91 110 1996, produkcija, marketing i odnosi s javnošću)

PROGRAM:
1.8. – Lovro Pogorelić, klavir
3.8. – Nikita Boriso-Glebski, violina (Rusija)
       – Marija Tepljakova, viola (Rusija)
       – Felix Korobov, violončelo (Rusija)
       – Lovro Pogorelić, klavir
6.8.  – Krešimir Bedek, gitara
9.8.  – Brahms trio (Rusija); gost večeri Andrej Gridchuk (Njemačka)
12.8. -Axel Lenarduzzi, klavir (Francuska)
14.8. -pjesnik i mladi glazbenik u odabiru

Svi koncerti PagArt Festivala održavaju se u Crkvi sv. Frane s početkom u 21h

Podijeli ovaj članak
Skip to content