Otvorenje izložbe Ivan Vučetić u Münchenu

2 min čitanja
Organizator

U velebnoj Palači pravde u Münchenu je u srijedu 10. srpnja 2013. u podne u okviru festivala predstavljanja hrvatske kulture „Kroatien Kreativ2013.“, koji obuhvaća stotinjak izložbi, promocija, predstava u gradovima diljem Njemačke, otvorena je po prvi puta izložba takvog sadržaja pod nazivom „Vučetić – otkriće daktiloskopije kao razriješenja prekršaja“.

Naime, izložbu o hrvatskom iseljeniku Ivanu Vučetiću s otoka Hvara (umro i pokopan u Argentini) Hrvatske matice iseljenika autorica i koordinatorica projekta LJERKA GALIC u suradnji s policijskim muzejem La Plata /Argentina/ zamislila je i postavila kao multimedijalni projekt prije 5 godina u prigodi 150. godišnjice Vučetićevog rođenja.

U Münchenu je izložba otvorena po osmi put nakon Zagreba, Pule, Opatije, Hvara, Splita, te Trsta i Milana u prigodi 155.godišnjice rođenja Ivana Vučetića, a kao obilježavanje pristupanja Republike Hrvatske Europskoj Uniji.
Financijsko logističku potporu izložbi (uz Ministarstvo kulture RH i Hrvatsku maticu iseljenika) osiguralo je Bavarsko-hrvatsko društvo čiji predsjednik Konrad Kobler se kao prvi obratio gostima. Nakon njega govorila je ministrica pravosuđa Bavarske Beate Merk te generalni konzul RH u Münchenu Petar Uzorinac.

O projektu koji na prvi pogled iskače iz konteksta predstavljanja hrvatske baštine, ali istovremeno obuhvaća segmente kulture, pravosuđa i znanosti u kojem je Ivan Vučetić svojim otkrićem pokazao kako sačuvati identitet svake jedinke unatoč globalizaciji i težnji za vladavinom istih ljudskih prava u kojem i krivooptuženi imaju šansu za oslobađanjem i pravdom, govorila je autorica Ljerka Galic.

Uzvanicima na otvorenju predani su prigodni darovi za uspomenu: marame sa životopisom Ivana Vučetića na njemačkom jeziku u obliku otiska prsta.

Tekst: Ljerka Galic

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content