Otvorenje izložbe Dan na Zemlji Lade Sege

2 min čitanja

Riječanka Sega diplomirala je slikarstvo u Veneciji. Živi i radi u Barceloni i na otoku Susku. Jedna je od osnivačica udruge Ekos koja organizira međunarodni festival ekokulture EKOSUSAK na otoku Susku i članica je HDLU-a Rijeka

Otvorenje izložbe Dan na Zemlji (ambijentalna instalacija) autorice Lade Sege održat će se 12. srpnja u Krku u Galeriji Decumanus.. Kustosica izložbe je Sabrina Žigo.
Ovom izložbom autorica sagledava sustav društvenih vrijednosti kao trojedinstvo rada, potrošnje i doma, materijalizirajući ga u piramidi s radom na vrhu. Dom u tradicionalnom smislu je detroniziran najniže na vrijednosnoj ljestvici, a svrhovitost rada prvenstveno je u potrošnji. Preslagivanjem vrhova piramide ambijent u kojem danas živimo postaje jedan od prostora s najvećim konzumerističkim potencijalom. Naizgledni autoričin concetto ozbiljna je poruka i upozorenje o apsurdnosti drušva obilja koje proizvodi neimaštinu – duhovnu, ekološku, humanu, dovodeći do krajnosti pitanje opstanka na Zemlji. Posljedice su to beskompromisnog laissez-fairea današnje liberalne ekonomije anacionalnog predznaka, s malobrojnim prirodnim i naseljenim oazama koje Sega aktivistički zagovara.
Lada Sega rođena je u Rijeci. Diplomirala je slikarstvo na venecijanskoj Accademia di Belle Arti 1996. godine. Magistrirala je marketing i oglašavanje na poslovnoj školi ESADE u Barceloni. Od početka umjetničkog stvaralaštva krajem 1990-ih, bavi se problematikom ekologije i ekoarta. Izlagala je i sudjelovala na tridesetak skupnih i dvadesetak samostalnih izložbi i projekata u Hrvatskoj i inozemstvu. Predstavlja Hrvatsku na Biennalu mladih umjetnika Europe i Mediterana u Rimu 1999. godine. Dobitnica je značajne međunarodne američke stipendije ArtsLink za rezidencijalni program 1999. godine. Jedna je od osnivačica udruge Ekos koja organizira međunarodni festival ekokulture EKOSUSAK na otoku Susku. Članica je HDLU-a Rijeka. Živi i radi u Barceloni i na otoku Susku.

Pozivnica

Plakat

Podijeli ovaj članak
Skip to content