Otvorene 68. Dubrovačke ljetne igre

3 min čitanja

Više od petnaest ambijentalnih lokacija grada postat će do 25. kolovoza mjesto susreta dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta s domaćom i međunarodnom publikom 

Himnom slobodi i podizanjem Festivalske zastave 10. srpnja svečano su otvorene 68. Dubrovačke ljetne igre, kojima je ovogodišnja tema – sloboda. Sve do 25. kolovoza, više od petnaest ambijentalnih lokacija grada postat će mjesto susreta za približno dvije tisuće umjetnika iz cijelog svijeta s domaćom i međunarodnom publikom od približno 60 tisuća posjetitelja.

Scenarij ovogodišnjeg otvaranja Igara napisali su v.d. intendanta Mladen Tarbuk i Ivana Lovrić Jović, uplevši u ceremoniju ulomke iz Držićevih djela, ali i iz Stullijeve Kate Kapuralice. Režiju potpisuju Ivan Miladinov i Igor Barberić. Pod ravnanjem maestra Tarbuka, glazbu su izveli Dubrovački simfonijski orkestar, Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, Dubrovački komorni zbor te Mješoviti zbor Libertas.

Na otvaranju su nastupili i Folklorni ansambl Linđo, ali i Kazališna družina Kolarin, Plesni studio Lazareti, KUD Stjepan Radić te Udruga Žonglerata, uz sudjelovanje dubrovačke djece i građana. Festivalski dramski ansambl predvodio je Boris Svrtan u ulozi kneza dubrovačkoga koji je govorio stihove Himne slobodi te Zijad Gračić kao Negromant, Ozren Grabarić, Maro Martinović, Nikola Baće, Branimir Vidić, Nika Burđelez, Gloria Dubelj, Hrvoje Sebastian, Edi Jertec, Bojan Beribaka te Izmira Brautović. Kraj svečanog otvaranja obilježio je vatromet koji je počeo oko 22 sata, sinkroniziran s Carminom Buranom kao glazbenom podlogom.

Na otvaranju su bili i brojni visoki uzvanici poput premijera Andreja Plenkovića, potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva, poduzetništva i obrta Martine Dalić, ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ministrice regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića.

Premijerni dramski program 68. festivalske sezone čine dva naslova izrasla iz razmatranja o slobodi djelovanja pojedinca u krutim okvirima zadane društvene zbilje. ‘Gospoda Glembajevi’ premijerno će početkom kolovoza, i to prvi put na Igrama, biti izvedeni u režiji Zlatka Svibena u Umjetničkoj galeriji sa sjajnim glumačkim ansamblom kojeg predvode Predrag Ejdus u ulozi Ignjata Glembaja, Anja Šovagović Despot kao barunica Castelli te Mija Jurišića u ulozi Leonea.

Druga dramska premijera ‘Marin Držić – Viktorija od neprijatelja’ premijerno će biti izvedena 20. kolovoza u parku Umjetničke škole, povodom 450. obljetnice smrti tog komediografa. Prema konceptu i dramaturškom oblikovanju teksta Hrvoja Ivankovića predstava je sastavljena pretežno od fragmenata Držićevih djela, a slijedi Držićevu životnu priču te problemski sagledava njegov odnos s Gradom i društvom u kojem je živio.

Redateljica Ivica Boban dolazi s glumačkom družinom mladih izvođača kojima su na čelu mnogo iskusniji glumci i to vodeći suvremeni držićevski interpreti Doris Šarić Kukuljica i Maro Martinović, dok će se u ulozi samog Marina Držića te niza njegovih amblemskih likova od Pometa i Negromanta do Stanca i Skupa naći jedan od najuglednijih hrvatskih glumaca mlađeg naraštaja Ozren Grabarić.
(tportal.hr)

Podijeli ovaj članak
Skip to content