Otvorena Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture

4 min čitanja

U auli Rektorata Sveučilišta u Zagrebu svečano je 2. srpnja otvorena Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture. Ovogodišnja je Škola okupila 27 polaznika iz 16 europskih i prekomorskih zemalja (Austrija, Slovenija, Francuska, Mađarska, Njemačka, Nizozemska, Švicarska, Slovenija, Velika Britanija, Kina, Ujedinjeni Arapski Emirati, SAD, Argentina, Meksiko, Čile, Australija).

Na svečanom otvaranju polaznike su pozdravili rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras, Mijo Marić, prof., ravnatelj Hrvatske matice iseljenika, voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju dr. phil. Branka Roščić te prof. dr. sc. Zrinka Jelaska, direktorica Škole.

Rektor zagrebačkog Sveučilišta Damir Boras izrazio je svima toplu dobrodošlicu na jednu od najdugovječnijih i najpostojanijih hrvatskih institucija. Ulaskom Republike Hrvatske u Europsku uniju stvoreni su brojni preduvjeti za još bogatiju međunarodnu suradnju Sveučilišta. Programima mobilnosti Erasmus+, studentima se otvara mogućnost da još tijekom studiranja steknu nova znanja i iskustva i na drugim sveučilištima, a također mogu nastaviti svoje školovanje na poslijediplomskim studijima. Sveučilište u Zagrebu i u tom segmentu je vodeće u Hrvatskoj, istaknuo je rektor.

Ravnatelj HMI-ja Mijo Marić je zahvalio polaznicima što su došli u Zagreb učiti hrvatski jezik i upoznavati razne sastavnice hrvatskog kulturnog identiteta te da, unatoč činjenici da su odrasli i školovali se u drugim zemljama, gaje interes za domovinu svojih predaka.

 U Školu vas je doveo vaš studij, profesija, posao, simpatije prema Hrvatskoj i njezinim ljepotama ili poznanstvo s našim ljudima, rekao je ravnatelj HMI-ja Marić te se našalio da među ovogodišnjim polaznicima sigurno ima i navijača naše nogometne reprezentacije koji će imati priliku ovo vrijeme prepuno nogometnih emocija provesti u Hrvatskoj.

Okupljenim se studentima obratila i voditeljica Ureda za međunarodnu suradnju dr. phil. Branka Roščić. Kao i prethodnih godina, Školu će polaziti i stipendisti s partnerskih sveučilišta. Ove godine desetero stipendista dolazi sa Sveučilišta u Grazu (Austrija), Sveučilišta u Beču (Austrija), Sveučilišta u Glasgowu (Škotska), Sveučilišta u Ljubljani (Slovenija), Sveučilišta u Rosariu (Argentina), Humboldt sveučilišta u Berlinu (Njemačka), Sveučilišta Pontificia Universidad Catolica de Chile (Čile) te Instituta Filip Kaušić (Austrija).

O programu Škole, načinima usvajanja jezika, čestim poteškoćama tijekom učenja,  tzv. krizi trećega tjedna učenja, kulturološkim različitostima i sl. govorila je direktorica Škole Zrinka Jelaska, koja već 25. godinu zaredom vodi ovaj kvalitetni program koji je već odavno prepoznat u akademskim i svim drugim krugovima diljem svijeta.

Sveučilišna škola hrvatskoga jezika i kulture tradicionalni je program Hrvatske matice iseljenika i Sveučilišta u Zagrebu, namijenjena mladima hrvatskoga podrijetla, ali i svim drugim studentima koji žele upoznati Hrvatsku, steći ili proširiti svoje znanje o našoj zemlji te naučiti ili usavršiti hrvatski jezik. Škola će trajati do 27. srpnja, a uz svakodnevnu nastavu hrvatskoga jezika koja se održava u prostorijama Ureda za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Zagrebu (Ulica kralja Zvonimira 8), polaznicima je ponuđen bogati kulturni program te izleti na Plitvička jezera i u Hrvatsko zagorje.

 

Tekst: Lada Kanajet Šimić

 

The gallery was not found!” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content