Otvorena izložba Utkane poruke

2 min čitanja

Projektom Baština koja priča priče/Heritage Društvo predstavlja dva značajna nacionalna izričaja tekstilnog rukotvorstva – konavoski vez iz Hrvatske i životopisne tapiserije sjevernoameričkih Navajo indijanaca iz SAD-a

U Muzeju za umjetnost i obrt u Zagrebu 27. veljače je svečano otvorena izložba Utkane poruke u organizaciji Hrvatsko-američkog društva.
Projektom Baština koja priča priče/Heritage Storytelling Hrvatsko-američko društvo predstavlja dva značajna nacionalna izričaja tekstilnog rukotvorstva. Jedan, iz Hrvatske, iskazuje umijeće konavoskog veza, dok iz Sjedinjenih Država dolaze životopisne tapiserije sjevernoameričkih Navajo indijanaca.
Od velikog broja tkanja i vezova po broju, kojima još uvijek planetarno svjedočimo, izabrane su dvije potpuno različite kulture, dva oprečna svijeta tako jedinstvena u svojim potrebama. Žene, priče, tkanja… One, koje se nikada nisu srele, duboko u sebi dijele arhetipove koji se iščitavaju iz njihovih priča. Obje, prilagođene su da bi opstale te u toj prilagodbi i počiva njihova razlika. Od velikog broja tkanja i vezova po broju, kojima još uvijek planetarno svjedočimo, izabrane su dvije potpuno različite kulture, dva oprečna svijeta tako jedinstvena u svojim potrebama. Žene, priče, tkanja… One, koje se nikada nisu srele, duboko u sebi dijele arhetipove koji se isčitavaju iz njihovih priča. Obje, prilagođene su da bi opstale te u toj prilagodbi i počiva njihova razlika.
Već dugi niz godina, Hrvatsko-američko društvo kroz projekte univerzalnog jezika kulture nadilazi granice država, kontinenata, povijesnog konteksta te spaja ljude različitih uljudbi. Još od 2006. Društvo putem svojih Red Rocks Arts & Crafts festivala organizira različite kulturno-obrazovne manifestacije s priznatim predavačima iz Hrvatske i Sjedinjenih Država. Oni, kroz paralelne teme, neraskidivo vežu dvije kulture, povezuju vrijednosti, osnažuju komunikaciju ljudi i naroda.
Hrvatska matica iseljenika je pokrovitelj izložbe koja se može razgledati do 11.3.2018.

Fotogalerija 

   
Podijeli ovaj članak
Skip to content