Otvorena izložba slika ‘Na početku za kraj’ u HMI Dubrovnik

3 min čitanja

Akademska slikarica Lena Kramarić izložila je najnovije radove, crteže i slike o kojima je na otvorenju govorila povjesničarka umjetnosti Andrea Batinić Ivanković
22. prosinca je u Hrvatskoj matici iseljenika Dubrovnik (Petilovrijenci 7, u Gradu) otvorena zadnja izložba u ovoj 2016. godini pod nazivom ‘Na početku za kraj’. 

Andrea je napisala i predgovor izložbi iz kojeg izdvajamo:

Negdje na putu osjetilnog i zbiljskog spoznanja samoga sebe i življenja sa svojom okolinom nastojeći se uklopiti u životne kalupe banalne realnosti i misaone imaginacije našao se i novi ciklus dubrovačke slikarice Lene Kramarić.

Život i majčinstvo možda su glavna tema slika Lene Kramarić iz kojih se iščitava žensko pismo originalno na način svojstven samo njoj – nježni i poetični ženski likovi na njezinim djelima žive u svom svijetu ne želeći dijeliti intimu s ostatkom, dok s druge strane vape za razgovorom i razumijevanjem evocirajući vedrinu života koji predstavlja bitku između onog nutarnjeg, psihički neshvatljivog i fizičkog stanja prikazanog realiteta.

Lena Kramarić je umjetnica koja svoja maštovita rješenja nameće okolnom svijetu, a njezine slike temelje se na crtežu čvrstih formi jednog imaginarno konstruiranog prostora, neobičnih perspektiva i prodora neobjašnjivih formi i elemenata koji se preslaguju u sasvim nova značenja.

Mlada dubrovačka umjetnica kroz svoj cjelokupni ciklus provodi finu, osjećajnu potku kontroliranu mirnim prijelazima iz teme u temu naglašavajući konkretan motiv od kojeg polazi, odnosno dominaciju ženskih likova kroz koje progovara njezina vlastita individua. Stoga se njezinim temama ne nazire kraj, dapače, upravo su ženske figure nositeljice apoteoze majčinstva predstavljajući život koji se dalje nastavlja – ljubav majke prema djeci, ali i prema slikarskom platnu. Ovim ciklusom, Lena Kramarić pokazala se umjetnicom suzdržanog rukopisa i samozatajne romantičarske geste koja vlastite želje, emocije i strahove s lakoćom kista prenosi na slikarsko platno, stvarajući tako snažna djela koja probijaju okvire prostora i vremena u kojem nastaju ostavljajući dojam viđenog i snenog te svjesnog i podsvjesnog.

Na izložbi se okupio veliki broj prijatelja Matice i ljubitelja umjetnosti. Za sve koji su propustili samo otvorenje izložbu mogu pogledati do 15. siječnja 2017 godine.

Tekst i fotografije: Maja Mozara

Podijeli ovaj članak
Skip to content