Otvorena izložba Orlando i sveti Vlaho

2 min čitanja

Udruga Festa Dubrovnik, Dubrovačka udruga likovnih umjetnika i Hrvatska matica iseljenika organizirali su u predvorju Kazališta Marina Držića izložbu koja okuplja 12 autora i 14 radova

Udruga Festa Dubrovnik, Dubrovačka udruga likovnih umjetnika i Hrvatska matica iseljenika organizirali su u predvorju Kazališta Marina Držića izložbu pod nazivom ”Orlando i sveti Vlaho”. U ime udruge Festa okupljene je pozdravila Darija Mikulandra Žanetić.

Povjesničar umjetnosti Marin Ivanović podsjetio je kako Udruga Festa djeluje već 18 godina, podsjetio je i kako se ove godine obilježava 600 godina od postavljanja Orlandovog stupa, isto tako je u šaljivom tonu naveo kako je dva naizgled nespojiva lika, dvije nespojive figure – Parca i viteza Orlanda – spojio Slobodan Nano Vlašić što je rezultiralo idejom za ovu izložbu. Dodao je Ivanović kako je izložba dobro napravljena i kako je koherentna, okuplja 12 autora i 14 radova. Njegov kolega Antun Karaman istaknuo je kako su slavljeničke izložbe često nekritički organizirane. Mišljenja je kako u tim prigodama često nedostaje jasna koncepcija. On i Ivanović kao selektori radova nisu imali velik broj radova za selekciju, ali je Karaman ustvrdio kako je postojanje selekcije umjetnike potaknula da pokažu svoj puni likovni potencijal kako bi njihovi radovi bili među odabranim. Potom je objasnio povijesnu vezu ”kamenog gospara Orlanda” i Dubrovnika.

Voditeljica dubrovačke podružnice Hrvatske matice iseljenika Maja Mozara poručila je kako je zadatak Matice očuvanje baštine i kulture, ali je isto tako iskazala zadovoljstvo što je izložba posvećena upravo Jagodi Lasić. Valter Kožul je zahvalio Udruzi Festa te Hrvatskoj matici iseljenika na suradnji kazavši kako će im svima Jagoda Lasić faliti kao ”čovjek, prijatelj i član”.

U izložbi sudjeluju: Mišo Baričević, Mirica Dubčić, Nikola Nino Dubčić, Marijan Fragić, Vedran Grabovac, Maja Kovačević, Valter Kožul, Loren Ligorio, Pero Skvrce, Miro Stamatović, Josip Škerlj te Veronika Šulić.

Predsjednik udruge Festa Slobodan Nano Vlašić 30. siječnja otvorio je izložbu koju publika može pogledati do 18. veljače.

Tekst i fotogalerija

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content