Otvorena izložba donacija Jelka Yureshe u tršćanskom muzeju Carlo Schmidl

5 min čitanja

Izložba “Una vita per il balletto / Hommage à Jelko Yuresha / Život za balet” obuhvaća više od 50 primjeraka baletnih kostima i asesoara, fotografija i slika i nastavak je višegodišnje suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatske zajednice u Trstu na promicanju hrvatske umjetnosti i kulturne baštine u suradnji s gradskom upravom Trsta

 

Prva ovogodišnja izložba Muzeja za umjetnost i obrt posvećena velikom donatoru i baletnom umjetniku Jelku Yureshi, koja predstavlja donaciju baletne zbirke – kostima, memorabilija, fotografija i plakata, otvorena je u muzeju “Carlo Schmidl” u Trstu, 3. ožujka 2022.

“Ova zbirka i donacija ima posebno značenje za naš Muzej zato što je osnažila teatrološku liniju koja je postojala u Muzeju, ali nije bila dovoljno velika”, rekao je ravnatelj zagrebačkog Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) Miroslav Gašparović u Trstu.

U stalnom postavu Gradskog kazališnog muzeja “Carlo Schmidl” su kostimi iz svijeta opere i drame pristigli iz čitavog svijeta, a Gašparović se tršćanskim vlastima zahvalio na mogućnosti da upravo Yureshinu zbirku pokažu u međunarodnom obliku u kazališnom muzeju. Također je izrazio nadu da će ovo biti poticaj za Hrvatsku i Grad Zagreb da “konačno” naprave muzej kazališta i glazbe.

Gašparović, koji je i kustos izložbe “Hommage à Jelko Yuresha / Život za balet”, rekao je da su izložbu počeli pripremati s Yureshom koji se veselio što će izložba biti održana upravo u Trstu, gradu koji je imao sentimentalno značenje za njega. Naime, Yuresha je upravo na sceni tršćanskog Teatra Verdi posljednji put nastupao sa svojom suprugom Belindom Wright.

Za vrijeme pripreme izložbe dogodili su se pandemija i potres u Zagrebu koji je teško oštetio MUO, pa izložba nije samo hommage Yureshi, koji je umro 8. srpnja 2020., već je postala i prva izložba “MUO u gostima” koju Muzej organizira otkako je 1. siječnja zatvoren zbog priprema za obnovu, objasnio je Gašparović.

Također, izložbom se obilježava 140 godina izlaganja MUO u Trstu, dodao je.

Direktor Hrvatske Zajednice u Trstu Gian Carlo Damir Murkovic rekao je kako je kako izložba posebno značajna za njih jer predstavlja hrvatsku tradiciju, baštinu i kulturu.

Pročelnik za kulturu Grada Trsta Giorgio Rossi istaknuo je kako je izložba važna prilika da njihov muzej proširi svoju kulturnu ponudu te potvrdi suradnju između tršćanskih i hrvatskih muzeja.

Kći Jelka i Belinde, Annabel Yuresha na konferenciji je istaknula kako je znala da je njezin otac skupljao kostime i memorabilije, ali nije bila svjesna koliko je toga posjedovao dok joj nije otkrio da će ih MUO izložiti. Podsjetila je da su njegov cijeli život bili ples, kazalište i ljepota.

U prikazanom filmu, Yuresha je istaknuo da je mu je djetinjstvo bilo obilježeno Drugim svjetskim ratom pa je strast za ljepotom razvio kako bi pobjegao od užasa rata.

Baletni plesač i koreograf Jelko Yuresha (Željko Jureša) (Zagreb, 1937. – Zürich 2020.) svoje prve baletne korake učio je u rodnom Zagrebu, a usavršavanje nastavio u međunarodnoj baletnoj školi Ane Roje i Oskara Harmoša u Kaštel Kambelovcu.

Školovanje je nastavio u Engleskoj gdje je upoznao buduću suprugu Belindu Wright, jednu od vodećih britanskih balerina. Kao prvaci London Festival Balleta, današnjega English National Balleta, Wright i Yuresha plesali su glavne uloge na brojnim britanskim pozornicama te na gostovanjima u gradovima Europe i Latinske Amerike.

Ostvarili su niz zapaženih samostalnih uloga, ali i zajedničkih nastupa u glavnim ulogama u klasičnim baletima poput Giselle, Trnoružice, Orašara, Labuđeg jezera. Nakon odlaska iz Kraljevskog baleta, u suradnji s British Councilom, nastupali su kao veleposlanici baleta britanske vlade diljem svijeta.

Izložba “Una vita per il balletto / Hommage à Jelko Yuresha / Život za balet” obuhvaća više od 50 primjeraka baletnih kostima i asesoara, fotografija i slika i nastavak je višegodišnje suradnje Muzeja za umjetnost i obrt i Hrvatske zajednice u Trstu na promicanju hrvatske umjetnosti i kulturne baštine u suradnji s gradskom upravom  Trsta.

Izložba je najavljena na konferenciji za medije, a otvorio ju je veleposlanik RH u Italiji Jasen Mesić. Izložba ostaje otvorena do 1. svibnja, a kustosi su Miroslav Gašparović i Stefano Bianchi. U ime Hrvatske matice iseljenika otvorenju izložbe je nazočila Ivana Rora.

 

Tekst i fotografije: Izvor Hina

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content