Otvoren Konzulat Republike Hrvatske na sjeveru Čilea

2 min čitanja

Konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u gradu Iquique na čelu s počasnim konzulom Hrvojem Bogdanom Ostojicem Pericem, koji već niz godina okuplja hrvatsku zajednicu i radi na očuvanju hrvatskog identiteta na sjeveru Čilea, uz regiju Tarapacá ostvaruje konzularnu nadležnost i nad regijom Arica y Parinacota

 

 

Ovih je dana svečano otvoren Konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u gradu Iquique na čelu s počasnim konzulom Hrvojem Bogdanom Ostojicem Pericem, koji već niz godina okuplja hrvatsku zajednicu i radi na očuvanju hrvatskog identiteta na sjeveru Čilea.

Uz regiju Tarapacá, novootvoreno konzularno predstavništvo ostvaruje konzularnu nadležnost i nad regijom Arica y Parinacota.

Uz prisutnost veleposlanice Mire Martinec, svečana ceremonija održana je u prostorijama velebnog Hrvatskog doma u Iquiqueu koji od 1954. godine djeluje na glavnom gradskom trgu Plaza de Armas. Inače, prisutnost Hrvata u regiji Tarapaca seže još iz druge polovice 19. stoljeća kada je započeo masovniji dolazak hrvatskih iseljenika, većinom s otoka Brača, privučeni proizvodnjom salitre.

Zbog Covid-19 ograničenja, svečanosti otvorenja uz predstavnike VRH Santiago prisustvovali su i gradonačelnik Mauricio Soria, članovi konzularnog zbora iz Iquiquea, predstavnici regionalne i državne vlasti, vojni predstavnici te predstavnici hrvatskih društava iz grada Iquiquea. (dijaspora.hr)

Lead Ovih je dana svečano otvoren Konzulat Republike Hrvatske sa sjedištem u gradu Iquique na čelu s počasnim konzulom Hrvojem Bogdanom Ostojicem Pericem, koji već niz godina okuplja hrvatsku zajednicu i radi na očuvanju hrvatskog identiteta na sjeveru Čilea. Uz regiju Tarapacá, novootvoreno konzularno predstavništvo ostvaruje konzularnu nadležnost i nad regijom Arica y Parinacota.

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content