Otvoren Festival povijesti i sajma knjiga Kliofest 2018.

3 min čitanja

Festival povijesti i sajma knjiga Kliofest 2018., na kojem se održava niz okruglih stolova o povijesnim temama, brojna predstavljanja knjiga te sajam knjiga veznih uz povijesnu tematiku, otvoren je u utorak u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK) u Zagrebu.

Hina – Na Festivalu će, kako je rekao predsjednik Hrvatskoga nacionalnog odbora za povijesne znanosti Damir Agičić, do 11. svibnja sudjelovati poznati hrvatski povjesničari te gosti iz inozemstva, a četrdesetak hrvatskih nakladnika izložit će svoje knjige iz područja povijesti i srodnih znanosti.

U sklopu Festivala bit će dodijeljene nagrade za doprinos historiografiji, rekao je.

Organizatori su pozvali posjetitelje da između 8. i 11. svibnja dođu u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu, Hrvatski državni arhiv, Knjižnicu Bogdan Ogrizović i druga mjesta u Zagrebu te upoznaju hrvatske povjesničare i njihove goste iz Češke, Mađarske, Slovenije, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Najavili su kako se knjige hrvatskih nakladnika mogu nabaviti po sniženim cijenama, s iznimno visokim popustima. Na sajmu povijesne knjige sudjeluje pedesetak nakladnika, rekao je Agičić i dodao kako se mogu razgledati i tri izložbe u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici te jedna u Hrvatskome državnom arhivu.

“Ovo je godina značajnih obljetnica, neke će biti predmet rasprava na okruglim stolovima što će se održavati od utorka do petka”, rekao je dodavši kako će se na njima između ostaloga raspravljati i o Hrvatsko-ugarskoj nagodbi, španjolskoj gripi, kraju Prvoga svjetskog rata i nestanku Austro-Ugarske.

Stotinu i pedeset je godina od rođenja Antuna Radića i devedeset od smrti njegova brata Stjepana, teško ranjenoga u atentatu u beogradskoj Narodnoj skupštini 1928., napomenuo je dodavši kako će se jedan okrugli stol baviti monopolom nad povijesnom istinom, drugi egiptologijom, treći muzejskom građom.

Autori i njihovi gosti predstavit će knjige različite tematike: od razmatranja uloge kranjske kobasice u stvaranju slovenske nacije do mladih u Hrvatskoj neposredno nakon Drugoga svjetskog rata, potom knjige o povijesti i leksikona podunavskih Hrvata, knjige češke historiografije o hrvatskim temama, kao i knjige o hrvatsko-srpskim sporovima oko suvremene povijesti, Jasenovcu i reviziji u povijesnim istraživanjima, ili pak o dvojbi jesu li Grci vjerovali u svoje mitove.

U programu je i studentska radionica o proučavanju europskih gradova 19. stoljeća, kolokvij o hrvatsko-srpskoj povijesti te kviz naslovljen Kliotest, dodao je.

Središnje je zbivanje dodjela nagrada povjesničarima te Dan povijesti tijekom kojeg će diljem Hrvatske, od Belog Manastira do Dubrovnika, u više od dvadeset mjesta, biti organizirana predavanja, promocije knjiga i susreti s povjesničarima.

Ne propustite sutra Matičinu promociju na Kliofestu u 15.00 sati. Pozivnica</a>"</a>”

Podijeli ovaj članak
Skip to content