Otkrivena bista Josipa Marohnića

2 min čitanja

Povodom blagdana sv. Jurja 21. travnja, zaštitnika naselja Hreljin, u dvorištu Etno kuće Josip Marohnić, otkrivanjem biste njemu u čast, iskazala se zahvalnost i ponos na jednog od najistaknutijih iseljenika Hrvatske – Josipa Marohnića.

Bista je djelo akademske kiparice Tatjane Kostanjević, a stajala je grad Bakar 10.800 eura.

Prisutnima se obratio i svečano otkrio bistu bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić uz Ljerku Sobol, udovicu Ivana Sobola, koji je dao veliki doprinos ovom projektu.

Svečanost je vodila Paola Mikeli, a upriličili su je ženska klapa Hreljin i učenici 3a razreda OŠ Hreljin igrokazom „Ive Merikan“.

Velečasni Marko Šarić blagoslovio je bistu i etno kuću te iskazao želju da ovu kuću posjete naši iseljenici.

Prisutne je pozdravila i predsjednica hreljinske Udruge umirovljenika Tanja Vidas, a u ime Udruge Mirjana Dragičević je u prizemlju etno kuće otvorila izložbu naziva “Merikani”, posvećenu dijelom Josipu Marohniću, a dijelom svim našim iseljenicima u Amerikama, Merikanima, iskazavši želju da se uvijek nešto događa u ovoj kući. Izložba starih razglednica, fotografija i predmeta te odjeće, dočarava nam težak život naših iseljenika “va Merike”.

Etno kuća rekao je gradonačelnik da će biti uskoro gotova te je iskazao želju da nakon 120 godina ova kuća ponovo zaživi, kao trajni spomen na jednog od naših najpoznatijih iseljenika.

Nakon kulturnog programa uslijedio je svečani domjenak uz druženje.

Tekst i slike: Renata Garbajs / HMI

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content