Otkriven spomen-kamen u Petrovom Selu

1 min čitanja

Na spomen-kamenu pred Domom kulture piše odakle su u Petrovo Selo doselili Hrvati i kada su po prvi put spomenuti. Dala ga je napraviti tamošnja Hrvatska samouprava, uz potporu Hrvatskog veleposlanstva u Mađarskoj

U Petrovom Selu su 19. ožujka svečano otkrili spomen-kamen pred Domom kulture, na kome piše odakle su u Petrovo Selo doselili Hrvati i kada su po prvi put spomenuti. Dala ga je napraviti tamošnja Hrvatska samouprava, uz potporu Hrvatskog veleposlanstva u Mađarskoj.

Andraša Handlera iz Hrvatske samouprave Petrova Sela, koji se zalagao za postavljanje kamena, veseli činjenica da spomen-kamen upozorava na Moslavinu, regiju iz koje su prvi Hrvati došli u Petrovo Selo.

Većina ljudi je mislila, da su petrovišćanski Hrvati došli iz Bosne ili iz kakve regije na moru, rekao je Handler. Povjesničari su dokazali da su došli iz Moslavine, jer su ondje grofovi Erdödy imali vlastelinstvo, isto kao i u susjednom selu Eberavi . Erdödyji su vjerojatno preselili svoje kmetove 1540. iz Moslavine u južno Gradišće.

Samouprava namjerava nadalje urediti i križni put s hrvatskim natpisima, kojega kane još ovaj Uskrs predati vjernicima i župi.
Na otkrivanju je sudjelovalo oko 200 ljudi, a priredbu su glazbeno oblikovale Koprive i ženski zbor Ljubičice.
(Hrvatska redakcija ORF-a)

 
Podijeli ovaj članak
Skip to content