„Otkrivajuće putovanje“ Jorgea Restovicha

2 min čitanja

Iskustvo odlaska iseljenika u stranu zemlju i kulturu ne obilježava samo njega osobno nego i njegovu obitelj, njegove potomke. To se odrazilo u nastojanju jednog inženjera i znanstvenika da prođe putem kojim je njegov pradjed Andrija došao u Argentinu i upozna zemlju svog pretka.

U listopadu ove godine Jorge Restovich je objavio knjigu „Otkrivajuće putovanje“ (“Un viaje de descubrimiento“) u kojoj je opisao potragu za hrvatskim korijenima svoje obitelji.

Cijela priča počinje autorovim boravkom na stipendiji u Italiji 1989. koji mu je omogućio posjet otoku Braču i mjestu Nerežišću. Jedino što je tada znao o svom pretku bilo je ime mjesta njegova rođenja kao i spominjanje Supetra i Splita u pradjedovim imigracijskim dokumentima.

Za autora je još zahtjevnije od dugog prostornog putovanja bila njegova unutarnja, emocionalna tranzicija. Restovich, premda Argentinac, nije zaboravio veze sa zemljom svojih predaka i posebno pradjedom Andrijom i njegovim nastojanjem za ostvarenjem boljeg života u dalekoj zemlji.

Restovich, inženjer kemije, na početku nije čak ni znao kako pravilno izgovoriti vlastito prezime. Tome je doprinijela i činjenica da je pri dolasku u Argentinu njegov pradjed prilagodio svoje prezime španjolskom i da je Restovicha i njegovu obitelj argentinska sredina jednostavno obilježavala „Poljacima“ ili čak „Rusima“.

Autor opisuje ispravljanje i ponovnu uspostavu veza koje su prekinute odlaskom pradjede Andrije iz Hrvatske s obitelji u staroj domovini. Restovich jednostavnim riječima izlaže svoju potragu za svojim podrijetlom i pomoć koju je pri tome dobio od nepoznatih osoba koje su mu potom postale prijatelji. Autor je uspio rekonstruirati povijest svoje obitelji koja je slična tisućama drugih koje nisu uspijevale opstati u zemlji koju su njihovi preci stoljećima nastanjivali.

Knjige poput Restovicheve, osobito su aktualne u današnjem svijetu koji obilježavaju masovne emigracije.

Tekst: HMI prema El Diario, El Diario Cultura, Cordoba, Argentina
Slike: Censo Croata / Facebook

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content