Osnovana udruga bunjevačkih Hrvata Dužijanca

3 min čitanja

Za predsjednika nove udruge izabran je dr. Andrija Anišić, župnik župe sv. Roka u Subotici, a za direktora Marinko Piuković, prošlogodišnji predsjednik OO-a Dužijance. Potpredsjednik će biti Lazo Vojnić Hajduk, dugogodišnji član Organizacijskog odbora Dužijance i pisac dviju knjiga o Dužijanci

Udruga bunjevačkih Hrvata “Dužijanca” osnovana je 27. siječnja u prostorijama župe sv. Roka u Subotici. Pristupnicu su potpisale trideset tri osobe koje su u proteklih više od dvadeset godina aktivno sudjelovale u organiziranju Dužijance, prije svega iz redova Katoličke crkve, HKC “Bunjevačko kolo”, iz Katoličkog društva za kulturu, povijest i duhovnost “Ivan Antunović” kao i članovi bivših Organizacijskih odbora Dužijance.
Prije početka skupštine potpredsjednik HKC “Bunjevačko kolo” Pavle Kujundžić pročitao je jednoglasnu odluku Upravnog odbora kojim HKC “Bunjevačko kolo” svoje statutarno pravo organiziranja Dužijance prenosi na novu udrugu. Na osnivačkoj skupštini za predsjednika nove udruge izabran je dr. Andrija Anišić, župnik župe sv. Roka u Subotici. On je, prihvaćajući tu odgovornu dužnost, istaknuo da je to učinio prije svega zbog svoga predšasnika mons. Blaška Rajića, koji je u toj istoj župi, prije 103 godine, u suradnji s “Katoličkim divojačkim društvom” priredio i održao prvu Dužijancu u crkvi. Za direktora udruge izabran je Marinko Piuković, prošlogodišnji predsjednik Organizacijskog odbora Dužijance, a za potpredsjednika Lazo Vojnić Hajduk, dugogodišnji član Organizacijskog odbora Dužijance i pisac dvije knjige o Dužijanci.
Na skupštini je izabran i Organizacijski odbor Dužijance čiji će mandat, kao i vodstvu udruge, trajati četiri godine. Članovi Organizacijskog odbora su Marinko Prćić, mons. Stjepan Beretić, Vlatko Vojnić Purčar, Marija Kujundžić, Pavle Kujundžič, Ljuiljana Dulić, Ivan Piuković.
Organizacijski odbor, koji će ubuduće birati i imenovati ova udruga, premislit će dosadašnji program proslave Dužijance i dati težište na duhovnu dimenziju slavlja Dužijance o čemu će voditi brigu predstavnici Crkve, napose Društvo “Ivan Antunović” i kulturološko-rekreativnu dimenziju koju bi organizirao HKC “Bunjevačko kolo” kao i druge udruge s kojima će Dužijanca međusobnim sporazumom urediti svoju suradnju.
U svom govoru, dr. Anišić istaknuo je kako će nova udruga biti otvorena i za suradnju s Gradom. I ta suradnja prema zamisli osnivača udruge, bila bi precizirana posebnim sporazumom, uz jedini uvjet da bude pošteđena bilo kakvih političkih utjecaja.
Osnivanje nove udruge pozdravili su mons. Stjepan Beretić, predsjednik Društva “Ivan Antunović”, mr. Mirko Štefković, tajnik Subotičke biskupije, Alojzije Stantić, najstariji član nove udruge, koji je, kako je istaknuo još kao dijete radio “ris” i slavio Obiteljsku Dužijancu te Bela Ivković, dugogodišnji predsjednik HKC “Bunjevačko kolo”, koji je istaknuo da je kao dječak bio ministrant mons. Blaška Rajića.
(IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content