Osječka izložba o Franji Krežmi

2 min čitanja

Nizom plakata prikazan je život i rad osječkog violinskog virtuoza koji je održavao brojne nastupe diljem Hrvatske i šire. Svirao je u Beču, Berlinu, Pragu i mnogim drugim europskim gradovima, a preminuo je 1881., na vrhuncu slave, u dobi od svega 19 godina

 

 

 

 

Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek i ove godine obilježava Mjesec hrvatske knjige, najznačajniju manifestaciju u Hrvatskoj kojom se promovira knjiga, knjižarstvo i knjižničarstvo. U sklopu te manifestacije, 15.listopada je u prostorijama GISKO-a otvorena izložba pod nazivom Franjo Krežma – Osječanin pod čijim je prstima violina pjevala i plakala.

Autori izložbe Merien Hadrović i Siniša Petković, kroz niz plakata prikazali su život i rad osječkog violinskog virtuoza. “Franjo Krežma bio je izuzetno darovit za glazbu, a svoj kratki život proveo je nižući uspjeh za uspjehom”, poručio je u uvodnom izlaganju Petković.

Na izložbi je govorila i ravnateljica GISKO-a Dubravka Pađen-Farkaš, a nastupili su učenici Glazbene škole Franje Kuhača. Inače, Franjo Krežma bio je umjetnik svjetskog glasa, koji je svoje obrazovanje stekao kod najboljih svjetskih majstora violine.

Još dok je bio dječak, njegov otac je prepoznao izniman dar koji posjeduje, te mu je uz strog pedagoški odgoj usadio radne navike, što se, uz Franjin talent, pokazalo kao ključ njegova virtuoznog uspjeha.

Održavao je brojne nastupe diljem Hrvatske i šire, od Boke kotorske do Osijeka, a bio je priznat i u inozemstvu. Svirao je u Beču, Berlinu, Pragu i mnogim drugim europskim gradovima. Nažalost, nakon infekcije uha, Franjo Krežma preminuo je 15. lipnja 1881., na vrhuncu slave, u dobi od svega 19 godina.
(D. Matak – Glas Slavonije)

Podijeli ovaj članak
Skip to content