Orkestar KUD-a Dalmacije gostovao u Bitoli

4 min čitanja

U Kulturno-informativnom centru u Bitoli, Makedoniji, Makedonsko-hrvatska udruga i Hrvatski kulturni centar „Marko Marulić“, organizirali su Božićno-novogodišnji koncert koji ova hrvatska udruga tradicionalno organizira svake godine na radost ljubitelja hrvatske kulture u Bitoli.

Ovaj put gosti iz Hrvatske bili su orkestar KUD-a “Dalmacije” iz Dugog Rata, a upriličena je i izložba Vlaha Branđolice “Kalamota – svjetlost na kraju kruga “, kao i nastup učenika Državne glazbene škole iz Bitole.

“Ovo je nastavak tradicije Hrvatskog kulturnog centra “Marko Marulić”, rekao je Branko Maretić, predsjednik HKC-a.

U publici su, kao i na svakom događaju, bili Hrvati koji žive u Bitoli, ali i bitoljčani, koji poštuju hrvatsku pjesmu i kulturu. Ravnateljica KIC-a Lili Boševska obratila se nazočnima i pozdravila ovu makedonsko-hrvatsku suradnju te istaknula radost što je ljetos upoznala predstavnike Dugog Rata tamošnjom posjetom, tijekom kojeg je uspostavljena suradnja Bitole i Splita, Kulturno informativnog centra iz Bitole i Multimedijalnog kulturnog centra iz Splita.

“Najvažnija osoba u cijeloj ovoj priči je gospodin Branko Maretić koji stvarno gradi te mostove suradnje između Hrvatske i Makedonije jer to prijateljstvo je zaista iz duše, kakvo bi svako prijateljstvo trebalo biti, puno ljubavi, razumijevanja, zajedničkih posjeta. .. Zato smo zahvalni Maretiću jer ovo stvarno ne može biti ovako kako jest, da nije puno za angažmana, njegovanja tog prijateljstva”.

KUD „Dalmacija“ ima dugogodišnju suradnju s Hrvatskim kulturnim centrom „Marko Marulić“ Bitola.

„Velika nam je čast i zadovoljstvo biti ovdje i predstaviti nešto iz našeg programa. Moram napomenuti da smo zadivljeni akustikom ovog prostora. Znam da bitoljska publika voli naše pjesme, pa smo se rado odazvali pozivu da ovdje nastupimo“, rekao je Ante Raljević, predsjednik KUD-a „Dalmacija.“

Svojim nastupom obogatili su kulturnu manifestaciju u Bitoli koja se svake godine organizira povodom nadolazećih božićnih i novogodišnjih blagdana.

Na koncertu su izveli dalmatinske i božićne pjesme.

Izložba “Kalamota – svjetlost na kraju kruga” Vlaha Branđolice, posvećena je njegovom ocu, istaknutom makedonskom skladatelju Ljubomiru Branđolici, koji je preminuo ove godine. Izložba je pripremana gotovo 15 godina.

U sklopu programa u čast Ljubomira Branđolice nastupila je i učenica Matea Stojanoska, koja je u klasi profesorice Maje Mitrovske, uz pratnju prof. Dominike Robe Popovske iz Državne glazbene škole, koja je izvela njegovu skladbu “Jezero moje”.

Osim održavanja ovih koncerata, obilježavanja hrvatskih blagdana, Hrvatski kulturni centar svake godine organizira predstavljanje makedonskih umjetnika i grupa u Hrvatskoj.

„Tako smo ove godine KUD-u Ilinden organizirali nastup u Hvaru, u Jelsi s dva koncerta, nakon čega su nastupili i u Dugom Ratu. Zatim je KUD Mirče Acev iz Prilepa sudjelovao na međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu. Omogućili smo i potpisivanje Memoranduma o suradnji KIC-a Bitola s Multimedijalnim centrom iz Splita, bili smo jedini predstavnici iz Makedonije na međunarodnoj konferenciji „Stazama glagoljaštva“ u Biogradu na moru, zatim na konferenciji za očuvanje nematerijalne kulturne baštine u Bosni i Hercegovini, gdje je predstavljen makedonski folklor, zatim na konferenciji Instituta za migracije u Zagrebu itd. Riječ je o bogatoj paleti kulturnih događanja, mostove suradnje kroz kulturu između Makedonije i Hrvatske”, dodao je Maretić.

Večer je protekla u prekrasnom ambijentu, a svi prisutni zajedno su pjevali i uživali. Nakon koncerta u hotelu “Premier – Centar” održan je Božićni domjenak udruge, na kojem su razmijenjeni darovi i dogovoreni novi nastupi.

Hrvatski božićni koncerti u Bitoli podsjećaju na hrvatsku baštinu, hrvatsku katoličku tradiciju, govore o djelovanju Hrvata koji žive u Makedoniji, njegovanju kulturne baštine i tradicije.

Tekst i foto: Neda Maretić

 

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content