Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik i Dubrovačka baština, u suradnji sa Viteškim udruženjem Kumpanjija Blato, Turističkom zajednicom općine Blato i Blatskim fižulima, ustanovom u kulturi, pozivaju na program „Okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu”
Hrvatska matica iseljenika – podružnica Dubrovnik i Dubrovačka baština, u suradnji sa Viteškim udruženjem Kumpanjija Blato, Turističkom zajednicom općine Blato i Blatskim fižulima, ustanovom u kulturi, pozivaju na program „Okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu”.
Program će se održati u četvrtak, 21. listopada, u prostoru Lazareti – kreativna četvrt Dubrovnik, Frana Supila 10, (5.lađa) s početkom u 12:00 sati.
Program „Okusi i mirisi zavičaja – Dani lumblije u Blatu” predstavit će predsjednik Viteškog udruženja Kumpanjija Blato Stjepan Bačić koji će nazočne upoznati sa tradicionalnim kolačem lumblijom, prvim Zaštićenim proizvodom na području Dubrovačko neretvanske županije s posebnom oznakom kvalitete ZOZP (zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla) na nacionalnoj razini, ali i sa značenjem koje ova izvorna slastica ima za otok Korčulu. Postupak zaštite naziva Lumblija pokrenuli su Viteško udruženje Kumpanjija Blato i Udruga maslinara Vela Luka koji su u zajedničkoj Specifikaciji proizvoda definirali postupak proizvodnje ovog proizvoda i opisali uzročno-posljedičnu povezanost „lumblije“ i otoka Korčule.
Gastronomija i autohtoni, tradicionalni kolači dio su povijesti koji povezuje naše otoke i naše iseljeništvo. U tim vremenima velike neimaštine, kada su materijalna dobra bila nedostupna za ponijeti – jedino što im je preostalo ponijeti u nepoznati, daleki svijet bili su okusi, mirisi i uspomene na rodni kraj. Tako je i veliki dio njih ponio upravo uspomene na jela koja su ih vraćala u djetinjstvo i na mjesta u kojima su odrasli. Odlazeći, nadali su se boljem životu i tome da neće zaboraviti mjesto iz kojeg su otišli. Među mnogobrojnim uspomenama i sjećanjima ponijeli su i sjećanje na lumbliju, njen nezaboravan okus i miris.
Ova tradicionalna slastica nastala je na temelju ekonomskog bogatstva i raznolikog izbora kvalitetnih sirovina na otoku Korčuli. Lumblija kao tradicionalna otočna delicija govori o tradicionalnom načinu življenja, okružju i ljubavnoj priči koja je posjetiteljima jako privlačna. Legenda o lumbliji često je prvi susret s ovom slasticom, osobito za strane posjetitelje i turiste na otoku Korčuli te je i u današnje vrijeme prisutna simbolika lumblije kao kolača nezaborava i kolača sjećanja.
Kolač je to od dizanog tijesta koji svoj osebujan okus duguje posebnoj pažnji i ljubavi koja je potrebna da se dugotrajan proces izrade i pečenja dovede do kraja, ali naravno, i posebnim sastojcima: bademima, orasima, suhicama, narančom, limunom i brojnim začinima koji se u pažljivim omjerima dodaju te vareniku, sirupu od vinskog mošta a koji se nekoliko sati lagano kuha dok ne uzavri kako bi se reducirao.
Lumblija kao tradicionalni kolač postaje zaštitni znak ove destinacije i turistički proizvod dostupan tijekom cijele godine, a zbog svojih sastojaka je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji. “Ne zaboravi me” poruka je koja se svake godine šalje i dugo, dugo traje.
Tekst: Maja Mozara