Održani 25. Dani hrvatskoga pučkoga teatara

3 min čitanja

Publici se u Hercegovcu predstavilo šest amaterskih kazališnih družina iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Festivalski stručni okrugli stolovi i radionice će pomoći amaterskim skupinama u daljnjem radu

Dani hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu ove su se godine održali jubilarno, 25. put. Publici se predstavilo šest amaterskih kazališnih družina iz Hrvatske, Mađarske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Riječ je o festivalu koji kroz kazališni izričaj okuplja iseljenu i domovinsku Hrvatsku i različite dijalekte, a koji je svojevrsna svetkovina kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i naše domovine. Manifestacija se održava s ciljem očuvanja zajedničke nam hrvatske riječi i jačanja osjećaja pripadnosti Hrvatskoj a pod pokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije, Ministarstva kulture RH i Općine Hercegovac.

Organizator i domaćin je Hrvatska čitaonica Hercegovac i suorganizator Hrvatska matica iseljenika, koji su zajedno i pokretač ove vrijedne poveznice Hrvata koji žive izvan RH. Na Danima hrvatskog pučkog teatra nisu prisutni kazališni kritičari i nema nagrada, a kazališne skupine, osim dramskih tekstova poznatih hrvatskih ili svjetskih književnika izvode i one manje poznatih autora, najčešće iz njihova podneblja. Ovogodišnju manifestaciju otvorio je domaćin – Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac osebujnim izvedbom predstave „Pidžama za šestero“.

Hrvatska matica iseljenika se u Hercegovcu osjeća kao doma. Ovaj festival održava se 25 godina, a zahvaljujući njemu amaterska kazališta diljem Europe znaju za Hercegovac i Dane hrvatskog pučkog teatra. To je mjesto gdje se stječu prijateljstva, gdje se dogovaraju gostovanja, gdje se širi hrvatska riječ i kultura i to pred prekrasnom publikom, istaknuo je na svečanom otvaranju festivala Mijo Marić, ravnatelj HMI-ja,

Festival je međunarodnog karaktera, a tri predstave odigrane su u petak, 22. veljače : PIDŽAMA ZA ŠESTERO – Pučka scena Hrvatske čitaonice Hercegovac (autor: Marc Camoletti, redateljica: Natalija Lacina); KLUPKO – KSC Prozor – Rama, BIH (autor: Pero Budak, redatelj: Anto Bilić); FAZTAZMEŠTRIJA (ASISTENTA PROSIM!) – Amaterska kazališna grupa Koljnof, Mađarska (Grupa autora)), a tri u subotu (ŠTO TE NAM REĆ LJUDI – Igrokazačko društvo Petrovo Selo, Mađarska (autor: Joško Weidinger, redateljica: Ana Škrapić Timar); SKUPŠTINA NA ĆOSI – HKC Bunjevačko kolo, Subotica, Srbija (autor teksta i redatelj: Marjan Kiš): MINISTRI – Picollo Teatar, Stari Grad na Hvaru (autor: Jozef Banaš, redatelj: Michal Babiak)).

Osim predstava, Festival uobičajeno prate i stručni okrugli stolovi i radionice na kojima se amaterskim skupinama pomaže u daljnjem uspješnom radu.

The gallery was not found!

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content