Održani MEDITERANSKI FOLKLORNI SUSRETI

3 min čitanja

Hrvatska matica iseljenika, Podružnica Split bila je ovogodišnji prijatelj manifestacije 18. Mediteranskih folklornih susreta koji su se održavali u sklopu Saveza kulturno umjetničkih društava Splitsko dalmatinske županije; u razdoblju od 14. do 18.07.2023. godine.

U sklopu bogatog kulturno umjetničkog programa  „Mediteranskih folklornih susreta“ u kojima se sjedinjuje promoviranje međunarodne folklorne baštine; prezentatori domaćih programskih sadržaja bili su KUD „Pleter“ iz Dugopolja promovirajući narativ „Ljepote u kamenu – kamenitom“,  KUD „Ante Zaninović“ iz Kaštel Kambelovca sa primorskim programom „Za ljubav tance igraše“, KUD „Branimir 888“ iz Muća uz sadržaj „Stara škrinja je otvorena“ namijenjenom i najmlađim (junior) folklorašima, KUD „Dalmacija“ iz Dugog rata sa kulturnom promidžbom naziva „Kolo, kolo, kolajna od zlata“; te KUU „Mosor“ iz Gata u sklopu „Dana Ive Marijanovića“, a sa kojim Društvom Podružnica Split HMI već ima uspješnu programsku suradnju.

Međunarodni narativ ove sadržajno bogate manifestacije, značajna je i zbog činjenice što se ujedno promoviraju i hrvatska kulturno umjetnička društva izvan Republike Hrvatske. Tako je ove godine HKUD „Zora“ Struge – Gorica iz Čapljine, svojim programskim izvedbama dodatno oplemenio ljepotu i kolorit ovogodišnjih 18. Međunarodnih folklornih susreta; u kojima su uz naprijed navedeno društvo nastupala i društva iz Portugala, Mexica i Rumunjske.

Voditelj podružnice Split HMI-a, Ante Ćaleta, nazočio je kulturno umjetničkim izvedbama u Kaštelima i Dugopolju; a kojim prilikama je upoznao i izvođače kao i ljubitelje folklora o naravi i djelovanju Hrvatske matice iseljenika, ističući ujedno gostima iz Rumunjske, dugovječnost i opstojnost hrvatske nacionalne manjine u Karaševu, Lupaku, Klokotiću (…); kao i njihov doprinos kulturološkom mozaiku Rumunjske; a kojom prilikom je ujedno održao i prigodni susret sa vicekonzulicom Rumunjske u Republici Hrvatskoj gospođom Corinom Galatanu; kao i sa gradonačelnikom Grada Kaštela Denisom Ivanovićem, s kojim je dogovorena daljnja suradnja u promoviranju identitetskih kulturoloških vrijednosti projekata Hrvatske matice iseljenika; te načelnikom Dugopolja, Pericom Bosančićem.

Otvorenost ka unaprijeđenju manifestacije Mediteranskih folklornih susreta i  novim programskim suradnjama sa Hrvatskom maticom iseljenika, posebno je istaknuta sa Marijanom Botić Rogošić i Maricom Tadin, idejnim začetnicama formiranja institucionalnog saveza KUD-ova Splitsko dalmatinske županije.

Tekst: Ante Ćaleta; Fotografije: Slavica Plazibat, Marica Tadin i KUD Pleter iz Dugopolja

 

The gallery was not found!

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content