Održan znanstveni kolokvij Različiti oblici zajedništva, povijesni i suvremeni prinosi povezivanja Hrvata i Katoličke Crkve u Rimu

5 min čitanja

U ime organizatora nazočnima su se obratili dr. sc. Andreja Sršen sa Sveučilišta u Zagrebu , Ivana Milina, predsjednica Udruge Mosaico Italo Croato Roma, članica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, predstavnica za Italiju, kao i dosadašnja predstavnica Dragica Hadrović

     

Papinski Hrvatski zavod sv. Jeronima u Rimu 13. je prosinca bio domaćin međunarodnog znanstvenog kolokvija pod nazivom Različiti oblici zajedništva, povijesni i suvremeni prinosi povezivanja Hrvata i Katoličke Crkve u Rimu. Kolokvij je održan pod vodstvom doc. dr. sc. Andreje Sršen (Sveučilište u Zagrebu, Fakultet hrvatskih studija), u suorganizaciji Papinskog Hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je i sufinancirao projekt, te udruge Mosaico Italo Croato Roma.

Na početku kolokvija svima se obratio rektor Zavoda Marko Đurin i izrekao riječi dobrodošlice kako glavnim inicijatorima ovoga kolokvija na čelu s doc. dr. Andrejom Sršen tako i svim drugim visokim gostima koji su svojom nazočnošću izrazili svoj interes. U svome govoru rektor Đurin podsjetio je kako je na blagdan sv. Lucije 13. prosinca 1521. u 16 sati rođen Felice Peretti da Montalto, kasniji papa Siksto V. te napomenuo kako je „ovaj znanstveni kolokvij posvećen njemu u čast i želi biti jedan mali znak zahvalnosti tom našem velikom papi“. Rektor Đurin također je napomenuo kako Crkva toga dana slavi blagdan sv. Lucije i dodao da je Siksto V., još dok je bio kardinal, započeo gradnju kapele u kojoj će se čuvati relikvije Isusovih jaslica u bazilici Sv. Marije Velike – a to je današnja Cappella Sistina u toj bazilici, u kojoj je i on sam pokopan. Potom je naglasio kako je na ulazu u tu kapelu, s lijeve i desne strane, Siksto V. dao podići dva oltara: jedan posvećen sv. Jeronimu, a drugi sv. Luciji te dodao kako je jasan je razlog i jednom i drugom oltaru: „kako je sam zapisao, od najranijih dana („ab ineunte aetate“), s velikim žarom, s velikim oduševljenjem, bio je pobožan i častio je sv. Luciju, jer je rođen na njezin spomendan. Isto tako od djetinjstva, od najranijih dana („ab ineunte aetate“), častio je i gajio posebnu pobožnost i ljubav prema sv. Jeronimu. Iz te velike pobožnosti prema njemu izgradio je i našu današnju Hrvatsku crkvu sv. Jeronima.“

Na kraju svog pozdrava rektor Đurin istaknuo je kako mu je drago da ovaj dan povezuje te četiri stvari: blagdan sv. Lucije, papu Siksta V., sv. Jeronima pod čijom se zaštitom sve ovo događa te skoru svetkovinu Božića kada ćemo svi biti zagledani u Isusove Jaslice.

Potom su se u ime organizatora nazočnima obratili te srdačnu dobrodošlicu i zahvalu izrazili dr. sc. Andreja Sršen, Ivana Milina, predsjednica Udruge Mosaico Italo Croato Roma, članica Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, predstavnica za Italiju, kao i dosadašnja predstavnica Dragica Hadrović.

Nakon uvodnih pozdrava i riječi dobrodošlice organizatora i suorganizatora započelo se sa službenim dijelom i izlaganjima predavača. Prvo predavanje pod nazivom Papa Siksto V., Crkva sv. Jeronima i Hrvati održao je rektor Zavoda Marko Đurin. Drugo predavanje pod naslovom O naslovnoj kardinalskoj crkvi nadbiskupa zagrebačkog bl. Alojzija kardinala Stepinca u Rimu održao je Neven Pelicarić. Uslijedila su predavanja dr. sc. Jadranke Neralić Od osnivanja Bratovštine do izrade karte Ilirika: prinosi Trogirana povijesti hrvatske zajednice u Rimu, zatim dr. sc. Valerije Macan Lukavečki Klovićeva iluminacija u službi rimskog papinstva i na koncu dr. sc. Andreje Sršen Pontifikat pape Franje i društvo periferije.

Uz predavače i organizatore, kolokviju su nazočili mons. Dražen Kutleša, nadbiskup koadjutor splitsko-makarski i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije, vrhovna predstojnica Družbe Kćeri Milosrđa s. Fides Babić, veleposlanik BiH  pri Svetoj Stolici Igor Žontar, veleposlanik Republike Slovenije pri Svetoj Stolici Jakob Štunf, otpravnica poslova u Veleposlanstvu Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić, Igor Surdich iz Veleposlanstva Republike Hrvatske u Italiji i uime Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je i sufinancirao ovaj projekt, savjetnica s posebnim položajem za pitanja hrvatskog iseljeništva/dijaspore Croatiana Gregurić i voditeljica Službe za pravni položaj kulturu i obrazovanje hrvatskog iseljeništva Lara Herceg.

 

Tekst :Bojan Ivešić

Foto: Hrvoje Zovko

 

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content