Održan skup Pitanje (kršćanskog) identiteta danas

5 min čitanja

U radu skupa u Bergisch Gladbachu kod Kölna sudjelovao je i ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu fra Josip Bebić kao i delegati fra Mićo Pinjuh za Švicarsku, mons. Stjepan Biletić za Skandinavske zemlje i vlč. Stjepan Čukman za Francusku i okolne zemlje, a kasnije su se priključili i delegat za Sjedinjene Američke Države dr. vlč. Mate Bižaca i voditelj Hrvatske katoličke misije u Ljubljani fra Marko Prpa 

„Pitanje (kršćanskog) identiteta danas“ tema je Godišnjega pastoralnog skupa hrvatskih svećenika, đakona, pastoralnih suradnica i suradnika iz Zapadne Europe, koji je održan od ponedjeljka 23. do četvrtka 26. rujna u „Kardinal-Schulte-Haus” u Bergisch Gladbachu kod Kölna, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta na Majni.
Skup, na kojem je sudjelovalo oko sto sudionika, započeo je u utorak 24. rujna zazivom Duha Svetoga. U ime organizatora, delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina je istaknuo kako kategorija identiteta predstavlja primarni element razumijevanja čovjeka. Predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatsku inozemnu pastvu, sarajevski pomoćni biskup mons. Pero Sudar je okupljenima prenio domovinske pozdrave i većinsko uvjerenje kad su u pitanju oni koji ravnaju Crkvom u Bosni i Hercegovini i u Hrvatskoj, da je hrvatska inozemna pastva vrlo važna, važnija nego što se to pokazuje. Ujedno je zahvalio Hrvatskome dušobrižničkom uredu iz Frankfurta što svake godine organizira jedan takav skup. U ime Referata za internacionalno katoličko dušobrižništvo u Kölnskoj nadbiskupiji referent đakon Hans Gerd Grevelding je okupljenima prenio pozdrave novog kölnskog pomoćnog biskupa mons. Ansgara Puffa, koji je na čelu toga Referata.
U radu skupa sudjelovao je i ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu fra Josip Bebić kao i delegati fra Mićo Pinjuh za Švicarsku, mons. Stjepan Biletić za Skandinavske zemlje i vlč. Stjepan Čukman za Francusku i okolne zemlje, a kasnije su se priključili i delegat za Sjedinjene Američke Države dr. vlč. Mate Bižaca i voditelj Hrvatske katoličke misije u Ljubljani fra Marko Prpa.
Uvod u skup dao je dr. Adolf Polegubić koji je istaknuo kako je identitet uvijek vezan uz određeno osobno i skupno određenje; označen je osobnim i zajedničarskim oznakama. O identitetu postmodernog čovjeka u europskom kontekstu govorio je dr. Nikola Vranješ iz Rijeke. Toga dana popodne predavanja su održali dr. Slavko Slišković iz zagreba i dr. Ante Pavlović iz Mostara. Prvi je dao povijesno-kritički prikaz kršćanstva u temeljima hrvatskog identiteta, a drugi je govorio o nacionalnom i vjerskom identitetu Hrvata katolika u BiH – izazovi i perspektive.
Toga dana u večernjim je satima održana i duhovno-kulturna večer u sklopu je su recenzenti dr. Vranješ i dr. Pavlović predstavili zbornik radova s prošlogodišnjeg skupa održanog u Tuhelju, u Hrvatskoj, o temi „Rad i nezaposlenost danas“.
Drugoga dana skupa, 25. rujna, predavanje o kršćanskom identitetu danas održao je dr. Nikola Vranješ iz Rijeke. Nakon predavanja razvila se plodna diskusija. Ravnatelj dušobrižništva za Hrvate u inozemstvu fra Josip Bebić upoznao je sudionike s Hrvatskim iseljeničkim kongresom, koji će se održati u Zagrebu od 23. do 26. lipnja sljedeće godine.
U popodnevnim satima toga dana predavanje o katoličkom identitetu u suvremenoj Hrvatskoj održao je dr. Slišković. Prije predavanja okupljene je pozdravio ravnatelj dušobrižništva vjernika zajednica drugih materinskih jezika Njemačke biskupske konferencije dipl. pedagog Stefan Schohe, koji je zahvalio hrvatskim pastoralnim djelatnicima za pastoralno djelovanje u misijama i zajednicama hrvatskoga jezičnog područja. Ujedno je prenio pozdrave biskupa Hildesheima mons. Norberta Trellea, predsjednika Komisije za migrante Njemačke biskupske konferencije.
Zadnjega dana skupa, 26. rujna, predavanje o ulozi Katoličke Crkve u očuvanju katoličkoga i kulturnog identiteta Hrvata katolika u Bosni i Hercegovini održao je dr. Ante Pavlović iz Mostara. Skup je završio okruglim stolom tijekom kojeg se razvila plodna diskusija.
Misna slavlja tijekom skupa predvodio je mons. Sudar u suslavlju s voditeljem HKM Bruxelles fra Tomom Anđićem i voditeljem HKM Rotterdam fra Jurom Tokalićem, dr. Antom Pavlovićem, dr. Slavkom Sliškovićem, ravnateljem fra Josipom Bebićem, delegatom za Sjedinjene Amerčke Države dr. vlč. Matom Bižacom. U utorak je bilo i pokorničko bogoslužje koje je pripremio dr. Slišković.

Tekst i fotografija: Adolf Polegubić

Podijeli ovaj članak
Skip to content