Održan okrugli stol sa studentima iz hispanskih zemalja

3 min čitanja

Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu Hrvatsko-hispansko društvo održalo je okrugli stol s Latinoamerikancima koji pohađaju tečaj hrvatskoga jezika na Croaticumu. 

Hrvatsko-hispansko društvo u suradnji s Hrvatskom maticom iseljeništva, Centrom za hrvatski kao drugi i strani jezik Croaticum i Središnjem državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, organiziralo je okrugli stol sa studentima iz hispanskih zemalja koji pohađaju tečaj hrvatskog jezika.

Dopredsjednik Hrvatsko-hispanskog društva Srđan Tišma osvrnuo se na aktivnosti koje ta ustanova provodi više od 20 godina, s ciljem promicanja razvoja te kulturne i gospodarske suradnje između Republike Hrvatske i zemalja španjolskog govornog područja. U tu svrhu organizira razna događanja poput tribina, dana otvorenih vrata, okruglih stolova i dr.

Hrvatsko-hispansko društvo pozvalo je latinoameričke studente koji pohađaju tečaj hrvatskog jezika na Croaticumu u Zagrebu da se aktivno uključe u aktivnostima te ustanove.

 

Većina stipendista na tečaju hrvatskog jezika su Latinoamerikanci

Lada Kanajet-Šimić, voditeljica Odjela za obrazovanje i znanost Hrvatske matice iseljenika, istaknula je kako ova ustanova u 72 godine postojanja promiče odnose Republike Hrvatske i hrvatske zajednice u inozemstvu. Napomenula je da ta institucija organizira školu hrvatskog folklora i volontersku ekološku radnu radionicu za mlade hrvatskog podrijetla.

Dobrodošlicu studentima poželio je profesor Croaticuma Antonio Juričić. Naglasio je da je ta ustanova proslavila 60 godina podučavanja hrvatskog jezika stranim državljanima te potaknuo studente na učenje hrvatskog jezika i kulturu. Pohvalio je veliki uspjeh tečaja Croaticum za učenje hrvatskog jezika u okviru Filozofskog fakulteta.

Pablo Sepúlveda, iz odjela za dobrodošlicu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, osvrnuo se na veliki interes za stipendije koje ta institucija dodjeljuje studentima hrvatskog podrijetla. Većinu stipendista na tečaju hrvatskog jezika uglavnom čine Latinoamerikanci.

 

Na okruglom stolu sudjelovali studenti iz Latinske Amerike

Kako bi što bolje upoznali život u Hrvatskoj, polaznici hrvatskog jezika dobivaju informacije kroz iskustva drugih osoba koji žive u zemlji.

Gošća okruglog stola bila je Meksikanka Dora Matošić, s temom “Moje dvije domovine”. Bilo je zadovoljstvo slušati ovu mladu studenticu koja je u Hrvatsku stigla prije 6 godina. Integrirala se u društveni život zemlje i vrlo dobro govori hrvatski jezik. U početku je imala određenih poteškoća zbog nepoznavanja jezika, što je savladala godinama kasnije. Trenutno studira u Zagrebu.

Potaknula je polaznike Croaticuma da govore hrvatski jezik, čak i ako griješe. Rekla je da hrvatski građani obično imaju razumijevanja i vrlo dobro prihvaćaju kada se stranac usudi prozboriti koju riječ na hrvatskom jeziku. Pohvalila je mir i spokoj koji se doživljava u Hrvatskoj, za razliku od svog rodnog grada u Meksiku.

Na okruglom stolu sudjelovali su studenti iz Čilea, Argentine, Ekvadora, Perua i Bolivije, koji su pokazali interes za više informacija o životu u zemlji, jer neki od njih žele ostati u Hrvatskoj.

Preuzeto: HRT GH: David Rey / Foto: Hrvatsko-hispansko društvo

 

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content