Održan jubilarni 50. Hrvatsko-kanadski folklorni festival

3 min čitanja

50. Hrvatsko-kanadski folklorni festival na kojem je nastupilo 17 hrvatskih društava iz Kanade, održan je u organizaciji Kanadsko – hrvatskog folklornog saveza (Istok) od 18. do 19. svibnja u Mississaugi, Ontario.

Preuzeto: Glas Hrvatske; Izvor: Jeanne Valetić

Ovaj festival je postao jedan od najvećih kulturno-umjetničkih događanja Hrvata u dijaspori i značajna poveznica pripadnosti i privrženosti zemlji njihovih predaka.

Povodom obilježavanja pet desetljeća djelovanja, Kanadsko-hrvatski folklorni savez (Istok) organizirao je proslavu ovog velikog i važnog jubileja tijekom Victoria Day Weekenda i za ovu prigodu upriličio javni nastup 17 hrvatskih folklornih društava na jednom od najvećih kulturno-umjetničkih događanja Hrvata izvan domovine.

Savez je osnovan s ciljem čuvanja i promocije izvorne hrvatske folklorne baštine i kulture i promicanja hrvatskoga jezika na mlade naraštaje, a danas broji 1400 članova druge, treće ili četvrte generacije potomaka, koji su organizirani u 18 amaterskih folklornih i tamburaških skupina iz različitih gradova istočne Kanade.

– Kao krovna organizacija, Savez je imao veliku čast i zadovoljstvo organizirati ovogodišnji 50. jubilarni folklorni festival. Na pozornici renomiranog Living Arts Centra u Mississaugi, pred rasprodanom dvoranom, publika je uživala u višesatnom koncertu. Uz koncert, na trgu ispred Living Art Centra, održali smo manifestaciju “Najveće Hrvatsko kolo izvan domovine” koje je snimljeno dronom. Sudionici festivala su proslavili i svetu misu u crkvi Hrvatskih mučenika u Mississaugi. Zahvaljujemo župniku vlč. Božidaru Tenšeku i don Iki Vukšiću, koji su predvodili misno slavlje uz prelijepe i ohrabrujuće poruke.

Zahvaljujemo veleposlaniku Republike Hrvatske u Kanadi Vici Skračiću, te generalnom konzulu u Mississaugi Anti Joviću na sudjelovanju, toplim riječima i podršci.

Ovogodišnji jubilarni 50. Kanadsko-hrvatski folklorni festival, završavamo puni pozitivnih dojmova, uzbuđenja i ponosa. Ovo događanje, ne samo da označava veliko postignuće za Savez, već također služi kao dokaz trajnog nasljeđa hrvatske baštine u Kanadi.

Našim dragim sudionicima, roditeljima, volonterima, učiteljima i izvođačima iskreno hvala na neumornom trudu i radu. Također, hvala vjernoj publici, koja već pola stoljeća podržava naš rad, i dijeli našu strast za dobrobit hrvatskog folklora i hrvatskog naroda u Kanadi. Zajedno ćemo nastaviti čuvati našu tradiciju, promicati kulturno razumijevanje i jačati veze koje nas ujedinjuju kao zajednicu.

Uvjereni smo da će ovaj jubilarni uspjeh biti poticaj za nastavak rada na očuvanju naših neprocjenjivih običaja. Naš hrvatski folklor je vječan – poručili su nam iz organizacijskog odbora ovog festivala kojeg čine Brian ĆapinMarija Ćapin Jeanne Valetić

Posebno su ponosni na “Croatian heritage Day” koji se obilježava 30. svibnja u provinciji Ontario, jer je Vlada Ontarija taj dan proglasila Danom hrvatske baštine. To je jedinstven primjer priznanja RH i Hrvatima na ovakvoj političkoj razini.

VIDEO – Najveće kolo Hrvata izvan RH! (audio: LADO – “Šestinski drmeš”)

Podijeli ovaj članak
Skip to content