Održan 38. Dan iseljenika na Susku

2 min čitanja

30. srpnja održan je 38. Dan iseljenika na Susku u organizaciji Grada Malog Lošinja, Turističke zajednice Malog Lošinja, Hrvatske matice iseljenika podružnice Rijeka, Mjesnog odbora Susak i Udruge Salbun.

Tradicionalna proslava, druženje iseljenih Sušćana ili Sansegota, kako se sami vole nazivati, sa stanovnicima otoka započela je svetom misom, na kojoj su posebno lijepo odzvanjali muški glasovi Sušćana pjevajući Lijepu Našu i Rajsku Djevu. U molitvi Oče naš na sušćanski osjetilo se zajedništvo te povezanost sa Suskom. Ove godine, kako kažu lokalni stanovnici, nezapamćeno je velik broj iseljenih Sušćana, cijele obitelji s par generacija, posjetio svoj kraj. Većina ih je došla iz SAD-a, New Jerseya, grada Hobokena, a mali broj iz Italije. Njihovu povezanost s rodnim krajem bolje bi opisale riječi našeg iseljenika Benita Mirkovića koji mi je rekao da gdje god je na Susku, da je doma, da već u avionu na putu za doma ima taj osjećaj.

Misi je večer prije prethodila književna radionica za djecu riječke umjetnice Diane Rosandić Živković, da bi nakon mise nastavila s likovnom radionicom izrade kolaža s motivima sušćanske nošnje. Djeca i roditelji s veseljem su se odazvali. Kasnije su uslijedila sportska natjecanja za djecu, utrka s jajima, potezanje konopa i utrka s karijolama. U Klubu iseljenika održana je i promocija knjige Lipa Svatja, autorice Branka Prusina, o svadbenim običajima lošinjskog otočja. Publiku je posebno očarao Sušćanski ples u sušćanskim nošnjama, a najmlađe razveselila dodjela medalja za prva mjesta u sportskim natjecanjima te karijole pobjedniku utrke pri čemu nam je kao gost pomogao i riječki gradonačelnik Marko Filipović. Band je sve popratio pjesmama koje su i naši iseljenici pjevali. Uz ples i pjesmu, proslava se nastavila do sitnih sati.

Tekst i foto: Renata Garbajs

 

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content