Održan 20. Hrvatski bal u Čunovu

5 min čitanja

U Čunovu je u organizaciji Hrvatskoga kulturnog društva Čunovo početkom veljače održan posljednji od ukupno tri Hrvatska bala ove sezone u Slovačkoj.

Domaćini bala bili su Ivica Maasz, predsjednik Hrvatskoga kulturnog društva Čunovo te predsjednik Hrvatskoga kulturnog saveza u Slovačkoj Radoslav Jankovič koji je ujedno i član Savjeta Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Mladi preuzimaju inicijativu pa je tako za organizaciju ovoga jubilarnog bala bila zadužena mladež HKD Čunovo. Naša djeca su zainteresirana za očuvanje ovoga velikog događaja, u čemu svakako vidimo budućnost očuvanja identiteta Hrvata u Slovačkoj, rekao je tom prilikom Ivica Maasz te dodao kako na Hrvatski bal u Čunovo dođu mnogobrojni Hrvati iz okolice – od Devinskoga Novoga Sela i Hrvatskoga Groba do prijatelja iz Zagreba i Čučerja. Oni su, naglašava, važna potpora za Hrvate u Čunovu, a cilj je što više povezati međusobno mlade generacije ponajprije kako bi se među njima očuvao hrvatski jezik.

Među visokim uzvanicima na Hrvatskome balu u ime Hrvatske matice iseljenika bio je prisutan ravnatelj Mijo Marić, rukovoditeljica službe Lana Šaš i Snježana Đuričković, a uz brojne druge predstavnike lokalne vlasti na balu je bio i izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Slovačkoj mr. sc. Aleksandar Heina.

U sklopu trodnevnoga posjeta izaslanstva Hrvatske matice iseljenika u Čunovu, održano je i zanimljivo druženje u privatnome muzeju u vlasništvu Ivice Maasza koji je cijeli život posvećen prikupljanju građe o povijesti Hrvata na tom području. Ivica Maasz još uvijek detaljno istražuje i skuplja dokaze o Hrvatima u Slovačkoj, a u muzeju se nalazi više stotina knjiga, zapisa, starih crkvenih kaleža, namještaja i drugih artefakata koji opisuju život tamošnjih Hrvata tijekom povijesti. U sklopu muzeja su i dvije muške nošnje na čijem su gornjem dijelu rukava ušivene oznake zajedništva Hrvata i Ugarske. U prostorije muzeja ugrađena je stara cigla, a na nekim dijelovima je vidljiv urezan trag odakle potječe i iz koje godine. Brojni predmeti u muzeju datiraju u daleku prošlost pa su tako sačuvane knjige čak iz 1792. godine i ranije.

Lijepo je biti s članovima Hrvatskoga društva Čunovo. Veliki broj mladih koji sudjeluju na Hrvatskome balu jamstvo je budućnosti hrvatske zajednice u Slovačkoj. Iznimno uspješno su vođeni iskustvom i dobrom energijom Ivice Maasza, predsjednika HKD Čunovo i Radoslava Jankoviča, predsjednika Hrvatskoga kulturnog saveza u Slovačkoj i članom Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Hrvatska matica iseljenika svakako će u budućnosti proširiti polje suradnje s hrvatskom zajednicom u Slovačkoj, istaknuo je tom prilikom ravnatelj HMI-ja Mijo Marić.

Inače, prvi Hrvatski bal održan je u Čunovu 2002. godine i u životu tamošnjih Hrvata taj veliki događaj zauzima važno mjesto. Unatoč svim nedaćama, Hrvati u Slovačkoj su opstali i danas pretežno žive u četiri općine u okolici Bratislave: Devinsko Novo Selo (Devínska Nová Ves), Hrvatski Grob (Chorvátsky Grob), Čunovo i Hrvatski Jandrof (Jarovce). Službeni popis stanovništva govori da u Republici Slovačkoj živi tek nešto više od 1200 stanovnika koji se izjašnjavaju Hrvatima i koji govore hrvatskim jezikom svojih predaka. Međutim, procjene ljudi koji su bolje upućeni u stanje i rad hrvatske nacionalne manjine u Slovačkoj govore da ih ima više od 4000. Zanimljivo je da na popisima stanovništva održanim nakon stvaranja hrvatske države raste broj stanovnika koji se nacionalno određuju hrvatskim predznakom, a u novije vrijeme sve više ih i govori hrvatskim jezikom zbog čega je čelnicima tamošnjeg društva važno da mladi naraštaji ostanu aktivni u organizaciji ovakvih i sličnih događaja.

Uz bogatu tombolu uzvanike su do ranih jutarnjih sati zabavljale grupe TS Koprive (H) i Grupa Delivery (SK).

FOTOGALERIJA – HKD Čunovo

Podijeli ovaj članak
Skip to content