Održan 18. Forum hrvatskih manjina

4 min čitanja

Glavni izvjestitelj i moderator skupa bio je dr. sc. Robert Skenderović, predsjednik Znanstvenog vijeća Hrvatskog instituta za povijest. Pozdravno slovo nazočnima uputio je Matičin ravnatelj, koji je ujedno i otvorilo Forum. Rukovoditeljica Odjela za nakladništvo dala je izvješće o vidovima znanstvene suradnje HMI s hrvatskim manjinama, a nazočne je pozdravio i Petar Barišić, zamjenik predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan RH

 

 

U organizaciji Hrvatske matice iseljenika, i u njezinim prostorima, 16. studenoga uspješno je održan 18. Forum hrvatskih manjina. Riječ je o stručnom godišnjem skupu na kojem se razmatra status, problematika i aktualnosti vezane uz hrvatske manjine u europskim državama.
Forum je okupio predstavnike hrvatskih manjina iz Austrije, Crne Gore, Češke, Italije, Mađarske, Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije, kao i predstavnike nadležnih državnih tijela, znanstvenih, kulturnih i obrazovnih institucija RH.
Tema ovogodišnjeg skupa bila je Znanstvena i kulturna suradnja između hrvatskih manjinskih zajednica i RH (stanje i perspektive). Uz predstavnike hrvatskih manjina, na Forumu su nazočili predstavnik Predsjednika RH, predstavnici diplomatskih predstavništava Republike Austrije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije, predstavnici ministarstava, obrazovanih i kulturnih institucija.
Forum je zamišljen kao mjesto dijaloga o stanju znanstvene i kulturne suradnje, kao i mogućim prijedlozima mjera koje bi doprinijele boljoj i potpunijoj međusobnoj suradnji.

Glavni izvjestitelj i moderator skupa bio je dr. sc. Robert Skenderović, predsjednik Znanstvenog vijeća Hrvatskog instituta za povijest. Pozdravno slovo nazočnima uputio je Matičin ravnatelj mr. sc Marin Knezović, koji je ujedno i otvorilo Forum. Nakon toga je Vesna Kukavica, rukovoditeljica Matičina Odjela za nakladništvo dala izvješće o vidovima znanstvene suradnje Hrvatske matice iseljenika s hrvatskim manjinama. Nazočne je pozdravio i Petar Barišić, ovlašten za obavljanje poslova zamjenika predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan RH.
Uz Matičina ravnatelja i rukovoditeljicu Odjela za nakladništvo, najzaslužnija za sjajnu organizaciju skupa je i Marija Hećimović, rukovoditeljica Odsjeka za hrvatske nacionalne manjine.

Uslijedila su izlaganja predstavnika manjina: mag. Ive Domnanovića, voditelja Hrvatskog centra u Beču(Austrija), Miroslava Franovića, predsjednika Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Tivat i Dijane Milošević, članice Hrvatskog građanskog društva Crne Gore, Kotor, zatim Lenke Koprivove, potpredsjednice Udruge građana hrvatske nacionalnosti u Češkoj, Jevšovka, Antonelle D’Antuono, članice Udruge Isola Croata del Molise, Acquaviva Collecroce (Italija), Miša Heppa, predsjednika Hrvatske državne samouprave Budimpešta, te mr.sc.Stjepana Blažetina, ravnatelja Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj, Pečuh (Mađarska). Predstavnici Makedonije na Forumu bili su Ivan Bradić, predsjednik Zajednice Hrvata u Makedoniji i Filip Vidović, član Zajednice Hrvata u makedoniji, Skopje. Hrvatsku manjinu u Rumunjskoj zastupao je Milja Radan, predsjednik Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj, Karaševo i Ljubomir Radan, član Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj. Iz Slovačke su izlagali Radoslav Janković, predsjednik Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj, Hrvatski Jandrof i dr.Maasz, član Hrvatskog kulturnog saveza u Slovačkoj, Čunovo.
Potom su izlagali Petar Antunović , predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, Ljubljana i mag. Marko Mandir, predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Maribor, te Darko Sarić Lukendić, predsjednik izvršnog odbora Nacionalnog vijeća hrvatske nacionalne manjine i Tomislav Žigmanov, ravnatelj Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata, Subotica.

Nakon izlaganja uslijedila je rasprava, te zaključne riječi koje je sudionicima uputio ravnatelj Knezović. Moderator skupa Skenderović potom je pročitao zaključke 18. Foruma hrvatskih manjina, koje su predstavnici manjina potpisali. Forum je završio pjevanjem hrvatske himne sudionika – za naše generale i domovinu Hrvatsku.

Zaključci 18. Foruma hrvatskih manjina

Tekst: Željka Lešić; Fotografije: Snježana Radoš

Podijeli ovaj članak
Skip to content