Obnovljen Hrvatski klub Augusta Šenoe

2 min čitanja

 

Nakon pozdravnih i prigodnih riječi te predaje obnovljene zgrade otvorena je izložba Zlatka Price. O životu i radu Zlatka Price i o izloženim djelima govorio je ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj dr. sc. Stjepan Blažetin. Svečanost otvaranja su pjevanjem uljepšale članice Ženskog pjevačkog zbora Augusta Šenoe i Orkestar Vizin

 

 

Uz potporu Vlade Mađarske, obnovljena je jedna od temeljnih institucija hrvatske zajednice u Mađarskoj – Hrvatski klub Augusta Šenoe u Pečuhu. Dovršena je vanjska obnova zgrade koja je zaštićeni spomenik kulture, proširen je prostor ustanove te uspostavljen izložbeni prostor i multifunkcionalna dvorana. Cilj investicije je osigurati mjesto za prikazivanje raznolike hrvatske kulturne vrijednosti regije u skladu sa zahtjevima 21. stoljeća, te uključivanje mlađe generacije u narodnosno – kulturni rad i život poradi očuvanja hrvatske zajednice u Mađarskoj. Svečana predaja obnovljene zgrade bila je 21. travnja.

Uime domaćina nazočne je pozdravio voditelj Hrvatskog kluba Augusta Šenoe Mišo Šarošac. Među njima i državnog tajnika za vjerske i narodnosne veze Ureda premijera Miklósa Soltésza, konzula Nevena Marčića, glasnogovornika Hrvata u Mađarskom parlamentu Jozu Solgu, predsjednika HDS-a Ivana Gugana.

Kako je na otvaranju naglasio državni tajnik za vjerske i narodnosne veze Ureda premijera Miklós Soltész, Vlada Mađarske je sadašnju obnovu Hrvatskog kluba Augusta Šenoe pomogla s 50 milijuna forinti.

Nakon pozdravnih i prigodnih riječi te predaje obnovljene zgrade otvorena je izložba Zlatka Price. O životu i radu Zlatka Price i o izloženim djelima govorio je ravnatelj Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj dr. sc. Stjepan Blažetin.

 

Branka Pavić Blažetin / Hrvatski gasnik / MCC

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content