Obljetnica Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809

2 min čitanja

Bratovština ove godine slavi 90 godina djelovanja u Zagrebu, a obljetnica će biti obilježena nizom događanja: okupljanjem u čast sv. Tripuna u crkvi Svete Marije na Dolcu, predstavljanjem knjige Slobodana Prosperova Novaka “Boka kotorska od kampanela do kampanela”, izložbom Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca”

Hrvatska bratovština “Bokeljska mornarica 809” ove godine slavi 90 godina djelovanja u Zagrebu, a obljetnica će biti obilježena nizom događanja.
Prvo u nizu događanja je tradicionalno okupljanje u čast sv. Tripuna bit će u ponedjeljak, 3. veljače u 18 sati u crkvi Svete Marije na Dolcu. Misu će predvoditi prof. dr. Josip Šimunović koji će pročitati pismo kotorskog biskupa Ilije Janjića. Pozdrav će uputiti i gastald Bratovštine dr. Josip Gjurović, a “Lode” će govoriti Mali admiral Lovro Serdarević, dok će euharistijsko slavlje pjevanjem animirati zbor “Branimir”.
Knjiga Slobodana Prosperova Novaka “Boka kotorska od kampanela do kampanela” bit će predstavljena u srijedu, 19. veljače u dvorani Tribine grada Zagreba, Kaptol 27. Bokeljska večer održat će se 1. ožujka u Hotelu Sheraton, s početkom u 19.30 sati.
U okviru obljetnice, u suorganizaciji „Bokeljske mornarice 809″, Kotorske biskupije, Pomorskog muzeja u Kotoru i Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu će se u travnju otvoriti izložba “Zavjetni darovi bokeljskih pomoraca”, s respektabnilnim izborom srebrnih zavjetnih pločica i liturgijskih predmeta te zavjetnih slika brodova iz crkvenih riznica Perasta, Dobrote i Prčnja. Autori izložbe su dr. sc. Arijana Koprčina, mr. sc. Mileva Vujošević Pejaković i prof. Željko Brguljan.
Obilježavajući obljetnicu planira se predstavljane knjiga na bokeljskom dijalektu “Iza koltrine” (Dubravka Jovanović) i “Na granici mora i nebe” (Željko Brguljan). (IKA)

Podijeli ovaj članak
Skip to content