Objavljena knjiga Sande Ham Po jeziku Hrvati

2 min čitanja

Dvadeset i dvije znanstvene rasprave doprinos su tumačenju hrvatske jezične i književne povijesti, a namijenjene su širokoj publici – akademskoj zajednici, studentima i svim zainteresiranima za hrvatsku pisanu riječ

 

Knjigu stručnih rasprava o hrvatskom jeziku profesorice Sveučilišta u Osijeku Sande Ham ‘Po jeziku Hrvati’ objavio je zagrebački nakladnik Školska knjiga.

Nakladnik https://shop.skolskaknjiga.hr/ ističe da je knjiga “Po jeziku Hrvati” (376 str.) zbirka stručnih rasprava u vezi s hrvatskim jezikom i razvojem hrvatskoga jezikoslovlja.

Dvadeset i dvije znanstvene rasprave doprinos su tumačenju hrvatske jezične i književne povijesti, a namijenjene su širokoj publici – akademskoj zajednici, studentima i svim zainteresiranima za hrvatsku pisanu riječ, ocjenjuje nakladnik.

Autorica Sanda Ham u predgovoru napominje da su radovi u ovoj knjizi nastajali godinama, ne znajući da će postati knjigom. Pisani su i objavljivani, podsjeća, prigodno od 1998. do 2021., kao pojedinačni radovi uz hrvatske obljetnice ili znanstvene skupove o znamenitim Hrvatima i događajima presudnim za hrvatski jezik.

Kada su se svi ti radovi okupili u istim koricama, jasno se ocrtalo da je hrvatski jezik ono što ih povezuje i po čemu se prepoznaju hrvatske teme – po jeziku se povezuju i prepoznaju Hrvati, napominje Ham i dodaje kako je upravo tu i nastao naslov knjige.

Profesorica Filozofskoga fakulteta u Osijeku Sanda Ham rođena je u Osijeku 1959., gdje predaje kolegije iz morfologije, sintakse i povijesti hrvatskoga jezika. Glavna je i odgovorna urednica časopisa Jezik. Objavila je više knjiga, među kojima i knjige “Jezik zagrebačke filološke škole”, “Školska gramatika hrvatskoga jezika” te “Povijest hrvatskih gramatika”. (Hina)

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content