Obilježena 342. godišnjica pogubljenja Zrinskoga i Frankopana

3 min čitanja

Na nedjeljnoj komemoraciji okupilo oko 130 Hrvata iz Austrije i Hrvatske. Premda su posmrtni ostaci Zrinskog i Frankopana 1907. godine ekshumirani i preneseni u zagrebačku katedralu, grob u Bečkom Novom Mjestu je i nadalje okupljalište Hrvata izvan domovine kao sjećanje na njihovu pogibiju

Predstavnici Veleposlanstva RH u Austriji, hrvatskih udruga iz Beča i drugih austrijskih i hrvatskih gradova, gradišćanskih Hrvata, Skupštine Međimurske županije, Družbe ”Braća Hrvatskog zmaja“- Zmajski stol Čakovec i Zmajski stol Karlovac, udruga iz Karlovca, Matice hrvatske – ogranak Čakovec, povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovec te članova pjevačkog zbora Crkve sv. Jakoba iz Preloga i Petra Svačića iz Karlovca, obilježili su u nedjelju 342. godišnjicu pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu u Austriji.
herek 130503-2Zrinski i Frankopan su u tom gradiću, 60-tak kilometara južno od Beča pogubljeni 30. travnja 1671. godine. ‘- ‘Navik on živi ki zgine pošteno“ -doista gordo i nadasve dostojanstveno zvuči moto vašeg hodočašća na mjesto pogibije hrvatskih junaka i mučenika bana Petra Zrinskog i kneza Frana Krste Frankopana ovdje u Bečkom Novom Mjestu – rekla je na prigodnoj svečanosti ministrica savjetnica za kulturu dr. Zdenka Weber uime hrvatskog Veleposlanstva u Austriji, dodavši kako se njihova žrtva nikada ne smije zaboraviti. – Zrinski i Frankopan položili su živote upravo suprotstavljajući se neprihvatljivom. Vjerujem da je u tome i najveća pouka njihove mučeničke smrti – rekla je dr. Weber, ustvrdivši kako se danas njihov ”urotnički put cijeni kao put obasjan znakovljem slobode, narodnog ponosa, očuvanja vlastite kulture i identiteta“.
Napomenuvši da je RH pred ulaskom u EU i novim izazovima ujedinjene Europe, istaknula je kako na temeljima ideala nacionalnog ponosa i kulturne samosvojnosti Zrinskog i Frankopana, dvojice velikih vizionara i Europljana, naša zemlja želi surađivati sa svim slobodarskim, kulturno i gospodarski razvijenim narodima, poštujući pritom njihovu raznolikost. Na komemoraciji su govorili i predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački i pročelnik Družbe ”Braća Hrvatskog zmaja“ – Zmajski stol Čakovec Marijan Ramušćak. Na mjesto smaknuća, grob i spomen-ploču položeni su vijenci. Misu zadušnicu služili su u katedrali u Bečkom Novom Mjestu župnik Župe sv. Jakoba u Prelogu i dekan Donjomeđimurskog dekanata preč. Antun Hoblaj i župnik Župe Presvetog Srca Isusova u Karlovcu i dekan Karlovačkog dekanata vlč. Norbert Ivan Koprivec uz pratnju crkvenih zborova dviju navedenih Župa.
– Bilo je to do sada najbrojnije hodočašće u Bečko Novo Mjesto – rekla je nakon mise za Večernji list dr. Weber, napomenuvši kako se je na nedjeljnoj komemoraciji okupilo oko 130 Hrvata iz Austrije i Hrvatske. Premda su posmrtni ostaci Zrinskog i Frankopana 1907. godine ekshumirani i preneseni u zagrebačku katedralu, grob u Bečkom Novom Mjestu je i nadalje okupljalište Hrvata izvan domovine kao sjećanje na njihovu pogibiju.
(Večernji list)
Tekst: Snježana Herek

Podijeli ovaj članak
Skip to content