Obilježen Međunardni dan borbe protivu nasilja u Skopju

5 min čitanja

Zajednica Hrvata u Sjevernoj Makedoniji,Ogranak Skopje uz suradnju s Organizacijom žena grada Skopja i Domom kulture „Kočo Racin“ obilježila  je Međunarodni dan borbe protivu nasilja 25.studenog programom naslovljenim Pjesničkom riječju „Stop nasilju nad ženаma.“

Ovim  obilježivanjem  Skopje se već po  treći puta pridružuje gradovima Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije, Austrije, Bugarske i Slovenije u kojima se ovaj program održava u isti dan i u isto vrijeme.

U domu kulture “Kočo Racin” u nazočnosti  veleposlanice Nives Tiganj i Ane Vučić iz Hrvatskoga veleposlanstva u RSM kao i  velikog broja uzvanika započeo je  program pjesničke riječi, glazbe i govorom  posebnih gostiju.

Najprije se nazočnima  obratila hrvatska veleposlanica Nives Tiganj , predsjednik ZHRSM,Ogranak Skopje Nenad Nemet i Snežana Spasovska iz doma kulture.

Kako je  u Makedoniji organizirana  borba za žrtve nasilja govorila je  specijalna gošća, predsjednica Organizacije žena grada Skopja Tomka Dilevska. Između ostalog je istakla da su tu borbu  pokrenule  nevladine orgnizacije 1 kolovoza 1994.godine kao projekt organizacije žena Grada Skopja .Formiraana je prva SOS linija za žene i djecu s prepoznatljivim brojem 15-700 .Ova linija postoji i danas i nedavno je obilježila 25.obljetnicu. Tom prigodom promovirana je  monografija kroz koju su kronološkim redom prikazane sve aktivnosti ,entuzijazam i  istrajnost operatorica, voloterica u pridonesu za oslobađanje žene od osjećanja straha, srama i ublažavanja boli u njihovim dušama i otvorenu ispovijest za nasilje koje su preživjeli.Osvrnula se  i na primjere te borbe izvan granica Makedonije s nekoliko zanimljivih primjera.

Zlostavljane žene su svugdje oko nas, one su tihe jer pate, nisu glasne, nijeme su zbog očaja.  Mnoge ostaju same i napuštene sa svojom razorenom psihom.

Upravo o tim patnjama govorila je gošća Nena Smilevska,koordinatorica Šelter centra , (interventnog centra) gdje su smještene žene i djeca nad kojima je izvršeno nasilje.Svoje obraćanje počela je devizom koju uvijek ponavlja:”Obitelj nikada ne smije biti  mjesto i žarište nasilja.” Poneke žene ostaju tamo i godinu dana jer se nemaju kuda vratiti. Puno napora i žrtvi potrebno je da se nađe izlaz iz takvih situacija konstatirala  je na kraju izlaganja .

Psihoterapeut Tiana Ivanovska, kao posebna gošća, manifestacije iznijela je osobna iskustva u stručnom radu sa žrtvama. Osobito se trudi pomoći djeci koja su utučena i nemaju snage izdržati nasilje. Ivanovska je govorila  kako je mnogo truda uložila  da se  žrtve oslobode straha I nesigurnosti.

Neke od zlostavlanih žena i djece zapisuju svoje patnje kroz pjesme ili prozne ispovjedi.Ti njihovi sastavi objavljuju se na blogu koji je formirala pjesnikinja Lidije Puđak i  nekoliko entuzijasta koje su pokrenule obilježavanje ovoga programa u Zagrebu 2012.godine. Sastavi na blogu su  puni boli, tuge i  sjećanja što ostaju nezaboravna. Svakim danom blog se povećava i već je objavljeno preko 500 pjesama.

Izabrane pjesme s bloga čitale  su istaknute članice Zajednice Hrvata u Makedoniji Antoaneta Štefančić i Jadranka Čadinovska.U program,čitanjem pjesama uključili su se i učenici koji pohađaju nastavu hrvatskoga jezika među kojima: Leonard Nemet,Iva Kunevska, Mario Nemet i Anisija Naumoska.

Ivana Velinovska Boceska profesorica iz prijateljske općine Ilinden  (koja je zbratmljena s općinom Rešetari iz Hrvatske) je pročitala  pjesmu Ona ( Taa) makedonskoga pjesnika Ante Popovskog u kojoj autor veliča ženu i njezine žrtve.

Pjesme su čitane  uz pratnju umjetnica iz Makedonske opere i baleta Julije Nelkovske na violini  i Gordane Nikolove na flauti. Program su započele glazbenim ugođajem izvedbom romanse iz Male noćne muzike genijalnog Mozarta,a završile opet s Mozartom izvedbom menueta iz Male noćne muzike.

Voditeljica programa bila je Ljerka Toth Naumova, hrvatsko-makedonska pjesnikinja koja je na kraju programa zahvalila velikom broju posjetilaca među kojima su bili članovi Zajednice Hrvata u Makedoniji,,članice Organizacije žena grada Skopja,mediji, članovi prijateljskih  udruga , članovi Društva pisaca Makedonije, ravnateljica Dušanka Krstevska i profesorice škole „Goce Delčev“ iz prijateljske općine Ilinden, zaposlenici iz doma kulture „Kočo Racin“ i mnogi drugi.

Tekst: Ljerka Toth Naumova
Fotografije: Nenad Nemet

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content