OBILJEŽEN BLAGDAN SV. NIKOLE U SKOPJU

3 min čitanja

Blagdan Svetog Nikole oduvijek zauzima posebno mjesto u tradiciji Hrvata i Hrvatskog naroda. Dan ovog zaštitnika pomoraca, putnika, djevojaka i djece Hrvati u Makedoniji obilježavaju već tradicionalnom podjelom paketića najmlađima. Niti ova godina u tome nije bila iznimka.

U prostorijama Zajednice Hrvata u Skopju 10.prosinca okupilo se stotinu djece u pratnji roditelja. Nenad Nemet, predsjednik Ogranka Skopje ZHRM i glavni organizator manifestacije pozdravio je nazočne te najavio program namijenjen djeci koji su pripremili polaznici Hrvatske nastave u Skopju uz pomoć svog nastavnika Marka Pavelića.
Bogati program otvoren je kratkim edukativnim predavanjem učenice Ivane Marčevske o samom blagdanu sv. Nikole i neke zanimljivosti iz života ovog važnog sveca, te raznolike običaje kojim se ovaj blagdan obilježava u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama.

Najmlađi polaznici Hrvatske nastave – Davor Alebić, Niko Rupić i Josip Radetić, pripremili su prigodne pjesmice o svetom Nikoli koje su izrecitirali publici uz gromoglasni aplauz. Nešto duže pjesme i literarne tekstove vezane za ovaj blagdan predstavili su Evgenija Klea Buova, Branislav Pelikon i Martin Ivanković.

Izniman glazbeni program pripremili su mladi glazbenici među polaznicima hrvatske nastave. Tako su okupljeni imali prigodu čuti i Evgeniju Kleu na flauti i Branislava na saksofonu, te iznimnog mladog hrvatsko-makedonskog glazbenika Marija Nemeta na trubi.

Cijeli program okrunjen je prigodnim zabavnim igrokazom koji su izveli polaznici nastave. Okupljeni su imali priliku saznati kakvi problemi muče modernog svetog Nikolu kojega je glumio Leonard Nemet, te njegove pomagače Ivu Kunovsku, Anisiju Naumosku i Marija Alebića kada se krampusov bug nađe u Nikolinoj aplikaciji s dobrom djecom. Unatoč ometanju party krampusa, Tomislava i Mihaila Stojanova, pomagači su ipak uspjeli pomoći Nikoli te su djeca i ove godine dobila svoje darove.

Nakon podijele paketića uslijedio je domjenak sa sokom, pizzom i druženje kako djece tako i odraslih koje je uz dobru atmosferu, smijeh i veselje obilježilo i uzbuđenje zbog predstojećeg polufinala Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru u kojemu će se Hrvatska suočiti s Argentinom, a koje će dakako i veliki i mali navijači iz Makedonije pratiti vatrenim navijanjem za svoju drugu domovinu kao i uvijek u prostorjama Zajednice Hrvata.

Na kraju moramo dodati da je ovo jedan od najbitnijh projekata zajednice, jer opstanak Hrvata u Makedoniji ovisi od ovih mališana, t.j od trećeg i četvrtog naraštaja Hrvata u Makedoniji. Naravno da cijeli ovaj događaj ne bi bio moguć bez financijske potpore Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, na čemu smo neizmjerno zahvalni.

Tekst: Marko Pavelić

Fotografije : Nenad Nemet

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content