Obilježavanje Dana državnosti RH u Mendozi

2 min čitanja

Na inicijativu Hrvatskog Doma grada Mendoze u Argentini održana je svečana proslava Dana državnosti RH u tom argentinskom gradu.

Tekst: Croatas en Mendoza; foto ustupljene – Adela Mavrich (Hrvatski dom Mendoza)

Prisustvovali su članovi imenovane udruge i pozvani gosti iz mendozinskog kulturnog života, tajnik odsjeka za kulturu grada Mendoze Felipe Rinaldo, povjerenik Turističke Policije Mendoze Pablo Diaz i drugi dužnosnici općine i pokrajine Mendoze.

Tijekom cijelog događaja nastupio je Glazbeni Sastav Policije Provincije Mendoze, čiji članovi su održali paradu na trgu Generala San Martina u samom centru grada, gdje su svirali argentinsku i hrvatsku himnu, uz pjevanje svih nazočnih gostiju.

Događaj je vodio inženjer Eduardo Serdoch dok je Arturo Štokić održao uvodni govor o značenju Dana državnosti i o utjecaju Hrvatskoga Sabora u povijesti Hrvatske, u kojem je usporedio prvo zasjedanje Sabora godine 1990. sa Svibanjskom Revolucijom godine 1810. u Argentini, kada su južnoamerički Kreolci počeli vladati Argentinu još prije proglašenja nezavisnosti od Kraljevine Španjolske.

Ove su godine tamošnji Hrvati, u suradnji s Općinom grada Mendoze, položili spomen ploču ispred spomenika “Osloboditelja Amerike” u čast hrvatskim kamenolomcima koji su podignuli taj spomenik Generalu San Martinu na početku 20. stoljeća. Na otkrivanju ploče su sudjelovali Maria Elisa Barbarich i Omar Brozovich, potomci hrvatskih kamenolomaca namještenih u Mendozi. Tekst ploče glasi: “Na Danu državnosti Hrvatske, u čast Osloboditelju Amerike i u sjećanje na hrvatske kamenolomce izgraditelje ovoga spomenika – Iskazivanje počasti hrvatske zajednice Mendoze – 30.05.2024.”

Nakon događaja, održana je večera u sjedištu Hrvatskog Doma Mendoze, s tradicionalnim hrvatskim kolačima koje su posebno pripremile prof. Liliana Rumiz Kralj i Marica Brajak Kralj. Na zdravici Eduardo Smovir i Jasenka Crnko su podignuli portret pokojnog doseljenika Mirka Brkljačića, osnivač mendozinsko-hrvatske udruge koji je bio odlikovan od strane predsjednika Republike Hrvatske.

Podijeli ovaj članak
Skip to content