O obitelji Branđolica u Zagrebu

3 min čitanja

U kulturno informativnom centru Republike Sjeverne Makedonije u Zagrebu, 21. studenog 2022. otvorene su izložbe posvećene 90. obljetnici rođenja glasovitog skladatelja maestra Ljubomira Branđolice, dobitnika 36 nacionalnih i inozemnih nagrada, za svoj impresivni opus od 400 djela, skladanih za različite žanrove glazbe, počevši od opere, glazbe za simfonijske orkestre, za komorne orkestre, za revijske orkestre, jazz glazba, glazba za film, kazalište i dr. Tu se ubraja i 18 cjelovečernjih baleta. Njegova su djela izvođena diljem svijeta na pet kontinenata. Povodom ove 90.-te obljetnice priređene su izložbe koje su objedinile tri generacije ove glasovite obitelji umjetnika koji su ovo predstavljanje posvetili obilježavanju obljetnice rođenja velikog barda glazbe maestru Ljubomiru Branđolici.

Uz nastup zbora “Ohridski biseri” otvorene su izložbe mr. sc. Marije Svetieve i Viktora Branđolice, a izložbom “Kalamota dalje od svjetlosti” predstavio se Vlaho Branđolica kao poveznica triju generacija umjetnika. Upravo su obrisi litica i hridi, smiraji dana i sva sazvučja boja i mirisa, treptaji svjetlosti ovjekovječeni u dramatizmu monokromnog spektra, punom neposrednog nadahnuća, ostavili traga u ovom ciklusu fotografija nastalim na Koločepu i Elafitima, mr. sc. artium Vlaha Branđolice, također nagrađivanog fotografa, dobitnika nacionalnih i inozemnih nagrada na prestižnim natječajima u EU i izvan. Povodom 90. obljetnice rođenja maestra Ljubomira Branđolice, Vlaho Branđolica pripremio je i svoj video projekat protkan glazbom brojnih djela nadahnutih impresivnim i neprolaznim ljepotama Koločepa i otočja Elafita nedaleko od Dubrovnika.

Na svečanom otvorenju ove značajne manifestacije govorili su direktorica Kulturno Informativnog centra Republike Sjeverne Makedonije dr. sc. Natalija Popovska, direktor J.U Doma kulture “Kočo Racin”– Skopje Safet Kamberi, predstavnica KUD “Ohridski biseri “iz Zagreba , Violeta Tomova. O radovima umjetnika i o značenju opusa maestra Ljubomira Branđolice govorila je Violeta Kalikj, povjesničarka umjetnosti i stručna suradnica za vizualne umjetnosti, dizajn i arhitekturu J.U Doma kulture “Kočo Racin” u Skopju, ispred ustanove koja je i organizator ovoga značajnog gostovanja u novootvorenom Kulturno informativnom centru R.S.M u Zagrebu. Ovo je gostovanje realizirano uz potporu Ministarstva za kulturu R. S. Makedonije i KIC RSM u Zagrebu, te se očekuje preuzimanje izložbe i njeno predstavljanje i u drugim centrima Republike Hrvatske i dalje u dijaspori.

Na svečanom otvorenju nastupili su brojni učenici osnovnih škola koji uče makedonski jezik u Republici Hrvatskoj i govorili stihove iz zbirke “Bijela svitanja“, velikog makedonskog pjesnika Koče Racina. Nastup zbora je upotpunio svečanost brojnim skladbama tradicionalne makedonske glazbe.

Tekst: Violeta Kalikj

The gallery was not found!
Podijeli ovaj članak
Skip to content