O Josipu Marohniću u Rijeci i Crikvenici

2 min čitanja

Hrvatska Matica iseljenika (Podružnica Rijeka) u suradnji s American Cornerom u Rijeci, Centrom za kulturu “Dr. Ivan Kostrenčić” Crikvenica i “Istra filmom” pozivaju vas na zanimljivo događanje u čast jednome od najistaknutijih Hrvata Sjeverne Amerike.

Projekcija dokumentarnog filma uz predavanje Radovana Tadeja i najavu knjige “Tko je bio Josip Marohnić?” održat će se u American Corneru u Rijeci (Gradska knjižnica ogranak Trsat) u petak 21. listopada 2022. s početkom u 18 sati te u utorak 25. listopada 2022. u dvorani “Zora” u Crikvenici (Vinodolska 1) , s početkom u 19 sati.

Josip Marohnić (Hreljin 12. studenoga 1866. – Pittsburgh 23. siječnja 1921.) osnivač je najmnogoljudnije i najuspješnije hrvatske iseljeničke organizacije – Hrvatske bratske zajednice (nekadašnje Narodne hrvatske zajednice). Pod njegovim je vodstvom Zajednica postala najvećom hrvatskom socijalnom i društvenom ustanovom, a i danas je jedna od najvećih i najutjecajnijih hrvatskih udruga na svijetu.

Predavač Radovan Tadej rođen je 1956. godine u Zlobinu. Pravnik je po obrazovanju, a književnik i publicist po vokaciji. Rodni kraj, njegova povijest, ljudi i običaji, jezik kojim govore ili jezik kojim su govorili, izvorište je i nadahnuće njegovog umjetničkog senzibiliteta i znanstvenog interesa. Objavljuje članke, zapise, studije i pjesme u periodici, do sada je tiskao sedam zasebnih pjesničkih zbirki, a zastupljen je u nizu pjesničkih pregleda i antologija. Prema njegovu je scenariju 1995. godine snimljen dokumentarni film o Josipu Marohniću u režiji riječkoga filmaša Bernardina Modrića, u koprodukciji Istra filma iz Rijeke i HTV-a.

Tekst i foto: Ranata Garbajs / HMI

Josip Marohnić RijekaJosip Marohnić Crikvenica

Podijeli ovaj članak
Skip to content