Novo ruho dvobroja Matice

3 min čitanja

U novom broju čitateljima su predstavljene neke nove i vrijedne knjige: Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj Adolfa Polegubića, Zbornik o Nikoli Benčiću, The Canon of Croatian Poetry i Izgleda, drugog puta nije bilo Šimuna Šite Ćorića

Novi dvobroj Matice, časopisa Hrvatske matice iseljenika donio je, uz zanimljive priloge, i novi dizajn. Na naslovnici je portret književnika i političara Ivana Kukuljevića Sakcinskog (1816. -1889.), a ukoričeni sadržaj prati događanja u prva dva mjeseca tekuće godine.

Među zanimljive priloge ubrajamo tekstove o Zimskoj školi folklora u Koprivnici, šestome zagrebačkom HIDIS-u i događanjima u Matici: postavljenoj međunarodnoj izložbi dječjih fotografskih radova Bog Hrvatska!- pozdrav iz zavičaja i promociji knjige povratnice iz Kanade Valentine Krčmar. Čitateljima su predstavljene neke nove i vrijedne knjige: Dušobrižništvo za Hrvate u Njemačkoj Adolfa Polegubića, Zbornik o Nikoli Benčiću, The Canon of Croatian Poetry i Izgleda, drugog puta nije bilo Šimuna Šite Ćorića. Sjećanje na Stjepana Krpana i njegovu knjigu o rumunjskim Hrvatima donosi Željko Holjevac, a tu su i nekrolozi značajni ljudi koji su nas nedavno zauvijek napustili : don Anto Baković, dr. Jozef Krainer iz Austrije i koreograf Antun Kričković iz Mađarske.

U novom broju, osim uvijek zanimljivih kolumni, možete čitati i o jubilarnom Hrvatskom balu u Beču, susretu ministra Stiera s gradišćanskim Hrvatima, zagrebačkom susretu s polaznicima Tečaja hrvatskog jezika, bečkoj obljetnici folklornog ansambla Kolo-Slavuj… Također, o američkim Hrvatima i njihovim aktivnostima u dvobroju su pisali Franjo Bertović i Irena Ozimec a onima u Argentini Karmen Vrljičak.

Među novosti spada i internetska stranica povjesničara umjetnosti, Matičina suradnika, književnika i profesora Vladimira P. Gossa koju svakako treba posjetiti. Maticu i ove godine uređuje Hrvoje Salopek, a dizajnira i priprema Krunoslav Vilček.

Sadržaj
Sjednica Savjeta za Hrvate izvan RH
Proslava 25. obljetnice priznanja RH
Zimska škola folklora
HMI: Foto-izložba djece hrvatskih iseljenika
Beč: Bal gradišćanskih Hrvata
Ministar Stier s gradišćanskim Hrvatima
Nova knjiga Adolfa Polegubića
Mladi studenti iz iseljeništva u Zagrebu
Hrvatski tradicijski ribolov
Zbornik o Nikoli Benčiću
Cleveland: Prelo kordunskih Hrvata
Antologija hrvatske lirike na engleskome jeziku
Predstavljene knjige Šimuna Šite Ćorića
Razgovor: Darko Baštovanović
Predstavljena knjiga Valentine Krčmar
Obljetnica rođenja Ivana Kukuljevića Sakcinskog
Hrvatska fešta u New Yorku
Beč: Obljetnica ansambla ‘Kolo Slavuj’
Hrvatski restorani u Argentini
Istraživač hrvatskih manjina Stjepan Krpan
Hrvatski spomenici u Oltenu (Švicarska)
Hrvatski kao strani jezik
Prvakinja u dizanju „kettlebell“ utega
Matičin vremeplov

KOLUMNE
Globalna Hrvatska (Vesna Kukavica)
(S)kretanja (Šimun Šito Ćorić)
Naši gradovi (Zvonko Ranogajec)
Klikni – Idem doma (Vesna Kukavica)
Povijesne obljetnice (Željko Holjevac)
Djelovanje hrvatskih sestara u inozemstvu (Jozo Župić)
Govorimo hrvatski (Sanja Vulić)
Ljepote Hrvatske okom fotografa (HTZ)

Tekst: Diana Šimurina – Šoufek

Podijeli ovaj članak
Skip to content