Novi pristup korpusu hrvatske dječje književnosti

3 min čitanja

Majhutova knjiga poziv je na preslagivanje postojeće slagalice hrvatske književnosti za djecu i mlade na način očišćen od zahtjeva i propisa ideologije i socijalnih čimbenika, a usmjeren na sam predmet bavljenja, piše Brešić i dodaje kako je autor obradio i popunio prazna mjesta iz povijesti hrvatske dječje književnosti od nakladništva i prijevoda do novih čitanja kanonskih dječjih pisaca

 

 

Knjigu povjesničara hrvatske dječje književnosti Berislava Majhuta ‘Hrvatska dječja književnost okreće list’ objavila je u svojoj knjižnici Tragovi Matica hrvatska https://www.matica.hr.

Književni povjesničar Vinko Brešić ističe kako Majhutova knjiga zagovara potrebu novog pristupa korpusu hrvatske dječje književnosti.

Majhutova knjiga poziv je na preslagivanje postojeće slagalice hrvatske književnosti za djecu i mlade na način očišćen od zahtjeva i propisa ideologije i socijalnih čimbenika, a usmjeren na sam predmet bavljenja, piše Brešić i dodaje kako je autor obradio i popunio prazna mjesta iz povijesti hrvatske dječje književnosti od nakladništva i prijevoda do novih čitanja kanonskih dječjih pisaca.

Zato ona, smatra Brešić, predstavlja iskorak u proučavanju hrvatske dječje književnosti.

Recenzentica Ana Batinić napominje kako je, unatoč velikim i sveobuhvatnim promjenama koje je Hrvatska doživjela u gospodarskom, društvenom i političkom pogledu, slika povijesti hrvatske dječje književnosti ostala uglavnom nepromijenjena te da se prethodno kreirani, često ideološki “prilagođeni” i danas nekritički perpetuiraju.

Knjiga “Hrvatska dječja književnost okreće list” (410 str.) podijeljena je na deset poglavlja.

To su Devijacije i neistražena područja hrvatske dječje književnosti, Treba li nam nova povijest hrvatske dječje književnosti i Periodizacija hrvatske dječje književnosti s motrišta čitateljske publike i nakladnika te Uvođenje kolegija o dječjoj književnosti u akademsko obrazovanje. Zatim poglavlja Hrvati i muslimani: Najstarija tema i njezin razvoj, U hrvatskom povijesnom romanu za djecu i mladež do 1945., Fantastika u ranim dječjim romanima Mate Lovraka, Djevojačkim srcima: nakladničke cjeline iz dvadesetih godina 20. stoljeća, Nestašna djeca u hrvatskoj dječjoj književnosti nakon Prvoga svjetskog rata, Datiranje Kuglijevih izdanja te Na tragu Dukatova članka iz 1903: “‘Robinson Crusoe’ u hrvatskim prijevodima.

Berislav Majhut rodio se 1956. u Zagrebu. Autor je znanstvenih knjiga posvećenih hrvatskoj dječjoj književnosti te jedan od utemeljitelja Hrvatske udruge istraživača dječje književnosti (2010.–2018.). Posebno se bavio hrvatskim dječjim romanom te bibliografijom hrvatskih dječjih knjiga do 1945.

U sklopu kritičkog izdanja Sabranih djela Ivane Brlić-Mažuranić priredio je 2010. “Čudnovate zgode šegrta Hlapića” i “Jašu Dalmatina”. Objavio je roman “Neusporediva protiv slučajne sličnosti” te  zbirku priča “O nekim teškoćama koje nastaju prilikom olakšanja”. (Hina)

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content