Novi povijesni roman Hrvoja Hitreca

3 min čitanja

Novi povijesni roman hrvatskoga književnika Hrvoja Hitreca “Samo sreća, ništa drugo – Romansirani životopis Nikole VII. Zrinskog” objavila je zagrebačka nakladna kuća AGM

Novi povijesni roman hrvatskoga književnika Hrvoja Hitreca “Samo sreća, ništa drugo – Romansirani životopis Nikole VII. Zrinskog” objavila je zagrebačka nakladna kuća AGM.
Nikola VII. Zrinski bio je hrvatski ban i pjesnik, brat Petra Zrinskoga, ističe nakladnik i dodaje kako je Nikola bio isusovački đak, koji nakon školovanja s bratom Petrom odlazi u posjet papi Urbanu VII. Nakon punoljetnosti braća dijele imanje, a njihove utvrde i dvorci, objektivno su hrvatski dvorovi. Svakodnevica im je borba s Osmanlijama, a nakladnik napominje kako je upravo ta svakodnevica temelj Hitrecova romana “Samo sreća, ništa drugo”.
Nikola u stanci između bitaka piše na mađarskom jeziku poznato djelo “Jadranskoga mora sirena” te u tom spjevu slavi Sigetsku bitku iz 1566. i svoga pradjeda sigetskoga junaka Nikolu Šubića Zrinskog.
Autor, oslanjajući se na povijesne činjenice, doista prati život tog jedinog stvarnog hrvatskog dvora, svakodnevicu od kuhinje do radionica i odgoja djece”, istodobno prateći probleme s katoličkom Europom koja obećava pomoć na granicama i uglavnom zaboravlja obećanja.
Nikola VII. Borio se oružjem i diplomacijom a legendu o njemu prekinulo je nesretno, a mnogi smatraju i sumnjivo, stradanje u lovu. Nit vodilja djela sadržana je u naslovu romana, nastalom prema latinskoj poslovici “Sors bona, nihil aliud”, koju je Nikola VII. izabrao za svoje geslo.
Nakladnik podsjeća kako se Hitrec zadnjih godina posvetio pisanju povijesnih romana. Dodaje kako je romanom “Što Bog dade i sreća junačka” romansirao doba bana Josipa Jelačića dok je u epistolarnom romanu “Špilberg” oživotvorio lik baruna Trenka.
Suvremeni hrvatski književnik, romanopisac, dramski pisac, filmski i televizijski scenarist Hrvoje Hitrec rođen je u Zagrebu 1943. Posebno je poznat po svojim brojnim knjigama za djecu i mladež. Bio je glavnim urednikom humorističnoga lista Kerempuh, ravnatelj kazališta Trešnja te prvi glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije a potom ministar informiranja u Hrvatskoj vladi.
Najveću su popularnost doživjeli Hitrecovi Smogovci, priča o odrastanju djevojčica i dječaka, u pet knjiga. Po njima je napravljena tv-serija. Hitrec je autor i drugih romana, kako za djecu “Eko Eko”, “Humandel”, tako i za odrasle “Ur”, “Pustinjakov pupak”, “Ljubavi na crnom baršunu” te troknjižje “Kolarovi” koje prate sudbinu zagrebačke obitelji kroz cijelo 20. stoljeće. (Večernji list)

Podijeli ovaj članak
Skip to content