Nova knjiga Marijane Šundov

3 min čitanja

Svih 65 putopisnih reportaža knjige dijelom su sadržaja rubrike “Moje razglednice” Hrvatskoga glasa Berlin, elektroničkih novina za Hrvate širom svijeta koje izdaje i uređuje Sonja Breljak. Stvaranje rubrike, a na koncu i nastajanje knjige vezano je uz same početke nastajanja i rada Hrvatskoga glasa Berlin

 

 

U nakladi STAJER GRAF, vođena uredničkom  rukom Marijane Rukavine Jerkić, tiskana je druga knjiga Marijane Šundov “Pisma iz Hrvatske, Život je putovanje”. Sadržaj čine njeni zapisi i putopisi iz dviju rubrika Hrvatskog glasa Berlin, najprije “Pisma iz Belgije” i knjiga “Pisma iz Belgije u drugih krajeva” a potom je i sadržaj rubrike “Moje razglednice” pretočen u knjigu. U uvodu knjige je “Predgovor ili kako je nastala knjiga” Sonje Breljak i Emila Cipra.

Svih 65 putopisnih reportaža knjige dijelom su sadržaja rubrike “Moje razglednice” Hrvatskoga glasa Berlin, elektroničkih novina za Hrvate širom svijeta koje izdaje i uređuje Sonja Breljak. Stvaranje rubrike, a na koncu i nastajanje knjige vezano je uz same početke nastajanja i rada Hrvatskoga glasa Berlin.

Krajem 2009. godine, poznanstvo s Emilom Ciparom, slavonskobrodskih novinarom koji je preko 30 godina živio u njemačkom Remscheidu i kao i urednica imao duga i bogata iseljenička iskustva, rezultiralo je idejom o osnivanju elektroničkih novina koje će duže negoli dnevne i mjesečne, u kojima su oboje surađivali, „pamtiti“ naše priče i reportaže. Uskoro im se priključila lijepa ekipa suradnika iz Njemačke, Hrvatske i širom svijeta – njih preko sedamdeset.

Novinarska suradnja s Marijanom Šundov Breljak je bila je dugogodišnja želja. Prijateljstvo ih veže od studentskih dana na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu, odsjek novinarstvo. Počele su s rubrikom naslova „Pisma iz Belgije“ nastalih za Marijanina višegodišnjeg boravka u Bruxellesu.

Nastavilo se reportažama u kojima su (o)živjeli: Zadar, Samobor, Split, Šibenik, Virovitica, Pula, Zagreb, Bjelovar, Osijek, Dubrovnik, Opatija, Omiš, Komiža, Solin, Slavonski Brod, Marija Bistrica… u rubrici “Moje razglednice”.

Zajedno s pokojnim kolegom Emilom dugo je godina vodila i uređivala Hrvatski glas Berlin, objavljujući, između ostalih, i tekstove Marijane Šundov sabrane u ovu, već drugu knjigu  “Pisma iz Hrvatske, Život je putovanje”.  (Hrvatski glas Berlin)

 

 

Podijeli ovaj članak
Skip to content