Nova izdanja NIU Hrvatska riječ

4 min čitanja

Krajem 2013. izašle su četiri nove knjige – zbirka pjesama književnika Vojislava Sekelja, pjesnički prvijenac književnice mlađe generacije Željke Zelić, zbirka poezije koju je književnik Ante Vukov stvorio u posljednjoj godini života te zbirka kratkih priča književnika Mirka Kopunovića

Koncem 2013. godine u nakladi NIU „Hrvatska riječ“ iz Subotice izašle su četiri nove knjige – zbirka pjesama subotičkog književnika Vojislava Sekelja, pjesnički prvijenac subotičke književnice mlađe generacije Željke Zelić, zbirka poezije koju je subotički književnik Ante Vukov stvorio u posljednjoj godini života te prvi prozni uradak, odnosno zbirka kratkih priča subotičkog književnika Mirka Kopunovića.
NIU „Hrvatska riječ“ načinila je iskorak u pogledu dizajna naslovnica i likovnog opremanja ovih četiriju knjiga, što je djelo dizajnera Darka Vukovića iz Novog Sada.
Knjige se mogu se kupiti u prostorijama NIU „Hrvatska riječ“ u Subotici, te u subotičkim knjižarama „Danilo Kiš“, „Limbus“ i „Nova školska knjiga“.

Vojislav Sekelj, “Životopis jedne sjene“ – Duhovno zrcalo aktualnog razdoblja
Pjesničkim minijaturama – kratkim pjesmama, Sekelj u ovoj knjizi predočava vlastiti svijet misli i osjećaja, promišljajući i o konkretnom životu i kulturi, te o društvenim i misaonim pitanjima, često naznačujući i korespondenciju vlastite pjesničke produkcije, nakon čitateljskog i spoznajnog iskustva, s drugim književnicima, filozofima ili znanstvenicima, kao što su Platon, Sokrat, Freud, Hugo, Dostojevski, Kafka, Einstein, Mallarme ili matematičar Ludolph.

Željka Zelić, „(intimna) Kronika srca“ – Pjesnički debi ljubavne tematike
„(intimna) Kronika srca“ naziv je pjesničkog prvijenca subotičke književnice mlađe generacije Željke Zelić. Riječ je o zbirci pjesama ljubavne tematike i, kako se iz naslova da naslutiti, terapijski ispovjednog tona. Zbirka sadrži 41 pjesmu podijeljenu u pet ciklusa: „Početak“, „Borba“, „Rastanak“, „Odlazak“ i „Susret“, koji nam otkrivaju kronologiju, ali i čudesnu putanju u knjizi opisanog emotivnog odnosa. U pojedinim nastojanjima da literarno predoči stanje svoje duše, pjesnikinja se služi i religijskim motivima.

Ante Vukov, „Boca bez poruke“ – Autobiografski manifest života umjetnika
Riječ je o lirici koju je subotički književnik Ante Vukov stvorio u posljednjoj godini života, lirici nesvakidašnjih odsjaja mudrosti života i odraza ljepota svijeta, lirici koja počiva na svjetonazorskoj paradigmi Istoka, o čemu je više spoznao tijekom studija indologije u Ljubljani. Kako u pogovoru bilježi urednik knjige Tomislav Žigmanov, vrijednosti uzmicanja od svijeta, nenasilnosti, posvećenosti miru, prihvatu sudbine, traganje za smislom života koji nije zadan u okružju koje se zatiče, stalni rad u duhovnome rastu, zauzetost za trpljenike nepravdi ma gdje oni bili… činit će temeljne odrednice i njegove poetike, duboko refleksivne poetike što posebno vrhuni u njegovoj posljednjoj zbirci pjesama. Naslov ove oveće pjesničke knjige radikalno izmješta iz uobičajenoga dominirajućeg, pa tako i očekivanog, značenjskog vidokruga, koji nas nuka da se topos poruke – ono što se smatra važnim za priopćiti drugima – ima situirati u boci.
Knjiga je objavljena u ediciji „Suvremena poezija“.

Mirko Kopunović, „Mrvljenje mrve neba“ – Životna gorčina uz toplo intoniranu naraciju
Nakon četiri pjesničke zbirke, subotički književnik Mirko Kopunović javlja se svojim prvim proznim uratkom – knjigom kratkih priča „Mrvljenje mrve neba“. Glavna je tema ovih pripovijedaka gubitak životnoga smisla ili barem ozbiljna zapitanost nad njim, pri čemu su uzroci, koji su pojedine likove do toga stanja doveli, naoko različiti, navodi u pogovoru knjige dr. sc. Petar Vuković, izvanredni profesor na Odsjeku za zapadnoslavenske jezike i književnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Unatoč tomu što pripovijetke obiluju životnom gorčinom, kako Vuković bilježi, pred nama su iznimno topla intonirana naracija i pripovjedač koji za svoje likove pokazuje najdublje ljudsko razumijevanje.
Urednik knjige je Vladan Čutura.

Opširnije

Podijeli ovaj članak
Skip to content