Nematerijalna kulturna baština Hrvatske

2 min čitanja

Hrvatska ima na Reprezentativnoj listi nematerijalne baštine čovječanstva uvrštenih dvanaest fenomena, dok se jedan, i to arhaično pjevanje ojkanje, nalazi na Listi ugrožene kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

 

Kao dio programa kojima se obilježava ulazak Hrvatske u EU, u palači Herzer u Varaždinu otvorena je ovih dana izložba Hrvatska nematerijalna kulturna baština na UNESCO-ovim listama. Zajednički su izložbu organizirali Gradski muzej Varaždin, Ministarstvo kulture i Etnografski muzej u Zagrebu.
Nematerijalna baština obuhvaća različite oblike pučkih i tradicionalnih kulturnih izričaja kao što su jezik, usmena književnost, glazba, ples, igre, mitologija, obredi, običaji i tradicijski obrti, ali i kulturalni prostori, odnosno žive zajednice u kojima se ti oblici još uvijek njeguju. Zbog opasnosti od njihova potpunog nestajanja i izumiranja, UNESCO je prije desetak godina ustanovio liste uz pomoću kojih se žele potaknuti državna tijela, ali i najšira zajednica za njihovo očuvanje, želeći ujedno naglasiti kako i takvi oblici baštine zaslužuju jednak tretman u zaštiti, kao što je to već desetljećima slučaj s materijalnim kulturnim dobrima.
Pravila natječaja za upis na UNESCO-ove liste za zaštitu nematerijalne kulturne baštine vrlo su stroga i zahtjevna, ali se unatoč tomu Hrvatska može pohvaliti da je dosad na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva uvrstila dvanaest fenomena, dok se jedan, i to arhaično pjevanje ojkanje, nalazi na Listi ugrožene kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.
U dvanaest oblika izričaja, vještina i običaja na reprezentativnoj listi uključeni su: čipkarstvo u Hrvatskoj iz Lepoglave, te s otoka Hvara i Paga, dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskoga primorja, Festa svetoga Vlaha u Dubrovniku, Kraljice ili Ljelje iz Gorjana, procesija Za križen na otoku Hvaru, umijeće izrade drvenih tradicijskih dječjih igračaka s područja Hrvatskog zagorja, zvončari s područja Kastavštine, medičarski obrt na području sjeverne Hrvatske, tradicionalni viteški turnir Sinjska alka, bećarac kao tradicijski glazbeni žanr s područja istočne Hrvatske, nijemo kolo Dalmatinske zagore i klapsko pjevanje.

Izvor: Hina

Lijepa Naša u slikama

Podijeli ovaj članak
Skip to content